U TVORNICI KOMBAJNA

Josipović obišao radnike koji iznadprosječno zarađuju

27.06.2012 u 15:36

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Ivo Josipović, koji je u posjetu Županji, obišao je Tvornicu kombajna "Žetelica" d.o.o. koja posluje u sastavu talijansko-njemačke grupacije "Same Deutz Fahr" (SDF), te je s čelnicima te tvrtke razgovarao o proizvodnji i daljnjem razvoju.

Nakon obilaska tvornice u pratnji njezinih čelnika, čelnika grada i Vukovarsko-srijemske županije, predsjednik Josipović izjavio je novinarima kako su poduzetništvo i poljoprivreda te investicije u poduzetništvu i poljoprivredi "stvar koju posebice moramo njegovati i razvijati".

"U situaciji kada nemamo dovoljno vlastitoga svježeg kapitala vrlo je poželjno i dobro da imamo strane investitore, posebice kada su ovako uspješni, jer izvozi se, novac ostaje u Hrvatskoj, plaćaju se svi porezi i doprinosi, a ljudi imaju osigurane, koliko čujem, iznadprosječne plaće", rekao je Josipović.

S poslovanjem Grupacije SDF Josipovića je upoznao njezin predsjednik Vittorio Carozza, koji je rekao da se proizvodni sustav temelji na tvornicama u Italiji, Njemačkoj, Francuskoj, Hrvatskoj, Indiji, Rusiji i Kini. U 2011. godini SDF, koji zapošljava 2853 radnika, ostvario je dobit od 62 milijuna eura.

Po riječima predsjednika uprave "Žetelice" d.o.o. Maria Scapina, županjska tvornica proizvela je 2011. godine 262 kombajna te ostvarila prihod od 36,1 milijun eura. U 2012. godini u planu je da 340 zaposlenika "Žetelice" d.o.o. proizvede 350 kombajna te ostvari prihod od 44,5 milijuna eura, rekao je Scapin i dodao kako će SDF u razvoj županjske tvornice ove godine uložiti oko 3,5 milijuna eura.

Također je naveo kako "Žetelice" d.o.o. oko 97 posto proizvodnje kombajna izvezu na tržišta Njemačke, Francuske i Poljske.

U razgovorima predsjednika Republike Ive Josipovića s čelnicima Grupacije SDF sudjelovali su i ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Tijekom boravka u Županji predsjednik Ivo Josipović sastao se s čelnicima grada i Vukovarsko-srijemske županije, s kojima je razgovarao o stanju u gospodarstvu, a na glavnome gradskom trgu susreo se i s građanima.