OTVOREN BROWNOV FORUM

Josipović: Hrvatska nije šampion poduzetništva

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

'Neki kažu da je regija beznadni glib, nije istina, puno toga se promijenilo', istaknuo je predsjednik Ivo Josipović na otvaranju međunarodne konferencije 'Brown forum: Trgovina i ulaganja između SAD i jugoistočne Europe' u Dubrovniku. Iako je skup koji bi trebao povećati kompetitivnost regije nazvan u čast pokojnog američkog ministra trgovine Rona Browna, najviše pozicionirana američka dužnosnica na njemu je Michelle O'Neill, zamjenica pomoćnika ministra trgovine

Pozdravnim govorom forum je otvorio američki veleposlanik James Foley, koji je najavio da bi susret predstavnika vlasti i poslodavaca trebao uvelike utjecati na budućnost regije.

Za razvoj hrvatskog gospodarstva nužan je stabilan pravni okvir i prijateljsko okruženje u regiji, poručili su iz Dubrovnika premijerka Jadranka Kosor i predsjednik Ivo Josipović.

pozdravnom govoru predsjednik Josipović naglasio je da treba oprostiti zločine, ne zaboraviti ih, ali se usmjeriti na budućnost, jer je to pretpostavka uspješnog gospodarstva suradnja u regiji. 'Mi vidimo i svoje susjede u EU, Europa nije cjelovita ako cijela regija ne bude njen sastavni dio. Hrvatska nije šampion poduzetništva i zato moramo provoditi reforme', kazao je Josipović.

Ono što je za Josipovića regionalna suradnja, za premijerku Kosor je pravna država odnosno borba protiv korupcije, kao preduvjet gospodarskog oporavka, i jedan od glavnih ciljeva njene Vlade. Kosor se pohvalila optimističnim brojkama iz prošlosti, rastom izvoza od 18 posto u prošloj godini, koji se nastavlja i početkom ove. Premijerka je kao glavne prednosti ulaganja u Hrvatsku istaknula potpore investitorima, porezne i carinske olakšice te 350 poduzetničkih zona.

Nabrajajući već poznatih 30 investicijskih projekata na kojima radi Vlada, Kosor je podsjetila da su ojačali gospodarski tim imenovanjem potpredsjednika Vlade za investicije. 'Imamo potpredsjednika Vlade za investicije, ministra gospodarstva i ministra graditeljstva, oni su srce rada ove Vlade', kazala je Kosor.

Kosor je pozvala Amerikance na ulaganje u Hrvatsku, kako bi se povećao volumen američkih investicija, kojih je od 1993. bilo 156 milijuna dolara.

'The Brown forum' posvećen je trgovini i ulaganjima između SAD-a i zemalja jugoistoka Europe, a na njemu se u Dubrovniku okupilo više od 200 političara poduzetnika i gospodarskih stručnjaka iz Amerike Hrvatske i zemalja regije. Održava se u sklopu obilježavanja tragične pogibije Rona Browna i američke delegacije koji su u travnju 1996. nastradali u zrakoplovnoj nesreći u Konavlima. Forum su organizirali Veleposlanstvo SAD-a u RH, Ured predsjednika Josipovića, Vlada RH te udruženja poslodavaca regije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi