korisni trikovi

Guše vas računi za struju? Evo kako ćete ih lako srezati

02.10.2023 u 10:39

Bionic
Reading

Postoje brojni savjeti o štednji energije u domu, počevši od malih promjena navika u svakodnevnom životu do velikih ulaganja koja ne samo da pomažu okolišu, već i smanjuju vaše račune za energiju. Dakle, koji su neki od jednostavnih savjeta za smanjenje potrošnje energije kod kuće?

Gašenje svjetla kada izlazite iz prostorije

Osnovna navika koju treba razviti i njegovati je da uvijek gasite svjetla kad izlazite iz prostorije. Napravite podsjetnik da to činite sve dok ne steknete naviku da to činite podsvjesno. Možete uštedjeti dobar dio svojih mjesečnih troškova za struju ako redovito radite nešto ovako jednostavno.

Koristite LED svjetla

Mnogi domovi prelaze na pametna LED svjetla jer ne samo da izgledaju elegantno i oku ugodno, već su i mnogo učinkovitija od halogenih žarulja. Stoga zamijenite obične žarulje sa žarnom niti s LED (štednim) žaruljama. Iskoristite prednosti rasvjetnih tijela manje snage i ne zaboravite ih redovito čistiti jer prljavština smanjuje njihov učinak.

Prelazak na učinkovite aparate

Sušilice i hladnjaci dva su energetski najintenzivnija uređaja u domu i njihova zamjena učinkovitijim modelima može prepoloviti potrošnju električne energije, a time i vaše račune za struju. Ugradnja dizalica topline još je jedna ideja za smanjenje potrošnje električne energije. Općenito, održavanje i zamjena uređaja svakih nekoliko godina učinit će ih manjim opterećenjem u potrošnji električne energije. Kada kupujte nove kućanske uređaje, birajte one višeg energetskog razreda. Uređaji i rasvjetna tijela energetskog razreda A troše i do 40% manje energije od istih uređaja energetskog razreda D.

Isključite uređaje

Nepotrebno je reći koliko je važno isključiti uređaje iz struje kada se ne koriste. Nemojte ostavljati uređaje u stanju pripravnosti, već ih isključite iz struje i sačuvajte svoj račun za struju i planet.

Smanjite potrošnju vode

Neki jednostavni trikovi za smanjenje potrošnje vode mogu biti kraće tuširanje, korištenje samo potrebne količine vode tijekom kuhanja i zatvaranje slavina kada se ne koriste čak ni nekoliko sekundi. Također, iskoristite trik smanjenja temperature tople vode u bojleru. Razlika do 10 stupnjeva od uobičajene može rezultirati uštedom do 22% godišnje potrošnje energije.

Držite termostat na nižoj temperaturi

Nastojte držati svoj termostat na višoj temperaturi od oko 17 stupnjeva, jer to može napraviti veliku razliku i uštedjeti vaše troškove energije. Korištenje programabilnog pametnog termostata još je bolje jer će noću ili kad ste izvan kuće biti programiran na niže vrijednosti. Smanjenjem temperature za samo jedan stupanj možete uštedjeti do 5% energije, a smanjenje temperature u domu na 10 do 16 stupnjeva prilikom izbivanja može smanjiti račun za grijanje i do 10%.

Koristite pametne automatizirane uređaje i zamijenite bojler

Pametni automatizirani uređaji mogu smanjiti vaše račune za energiju čak i kada to zaboravite. Pametni sustavi automatizacije otkrit će kada više ne koristite uređaj i isključiti napajanje. Također, novi kondenzacijski bojler može smanjiti potrošnju plina i do 20%, a instalacijom termostatnih ventila na radijatorima možete uštedjeti od 5% do 10% troška za grijanje.

Koristite vrata s trostrukim staklom

Znate li da zbog neadekvatnih prozora u svom domu možete izgubiti između 10% i 25% toplinske energije? Vrata i prozori s trostrukim staklima savršeno su rješenje za moderan dom jer mogu značajno smanjiti emisije stakleničkih plinova od grijanja i hlađenja, smanjujući tako vaš ugljični otisak i smanjujući vaše račune za energiju.

Kuhajte poklopljeno i iskoristite pećnicu

Ovo je super jednostavan trik u svakodnevnom životu za uštedu energije, kuhanjem s poklopcem osiguravate značajno smanjenje vremena kuhanja i potrošnje vode. Također, uvijek prilagodite veličinu posuđa količini hrane koju kuhate. Ako pripremate manje količine hrane u velikoj posudi, automatski ste u zoni veće potrošnje energije. Ako koristite pećnicu u pripremi hrane, tijekom zime ne zaboravite ostaviti malo otvorena vrata kako biste zagrijali prostor.

Iskoristite sunce i zrak

Sunčeva toplina tijekom sunčanog dana može zagrijati unutrašnjost doma i zamijeniti čak 12% energije za grijanje. Stoga u hladnijim periodima dignite rolete i razmaknite zavjese tijekom dana, a kako bi prostor ostao hladan u vrućim mjesecima, obrnuto. Ako je moguće, sušite rublje na zraku i izbjegavajte sušenje rublja u sušilicama.

Odaberite optimalnu solarnu elektranu za vaš dom

Potražnja za solarnom energijom brzo raste u čitavom svijetu pa tako i u Hrvatskoj. Kupnja solarnih elektrana i kod nas postaje sve popularnija, međutim, mnogi ljudi ne zna kako izvući maksimum iz solarnog potencijala Lijepe naše. Dakako, postoji mnogo stvari koje možete učiniti, ali jedna od najvažnijih je odabir pouzdane i kvalitetne tvrtke poput ENNA Opskrbe. Za početak, važno je naglasiti razliku između solarnih panela i solarne elektrane za kućanstva. Zapravo je vrlo jednostavno - solarni panel je jedan od elemenata solarne elektrane. Uz panele nužno je ugraditi i druge elemente, poput invertera i ostale dodatne opreme, što sve zajedno čini solarnu elektranu.

Ako razmišljate o prelasku na solarnu energiju, to je velika odluka, ali dugoročno je svakako iznimno isplativa. Mnogo je faktora koje treba uzeti u obzir, ali ne brinite - mi smo tu da vam pomognemo! Ne želite biti nemarni kada kupujete solarnu elektranu za svoj dom, stoga vam donosimo osam najvažnijih čimbenika koje treba uzeti u obzir.

1. Kvaliteta opreme

Na količinu proizvedene električne energije iz Sunca ne utječu samo geografska širina i vremenski uvjeti, već i učinkovitost rada PV modula, odnosno vrsta opreme koja se koristi pri ugradnji solarne elektrane na krov. Upravo zato je važno odabrati kvalitetnu, iskusnu i pouzdanu tvrtku poput ENNA Opskrbe koja koristi isključivo Tier 1 solarnu opremu. Tier 1 skupina proizvođača solarne opreme definirana je skupom kriterija koje određuje Bloomberg, vodeći globalni medijski servis, a označava najsigurnije i najkvalitetnije brendove solarnih panela prikladne za kućanstva i tvrtke. Tier 1 proizvođači solarnih panela proizvode visokokvalitetne solarne panele koji su dugotrajniji i efikasniji u generiranju električne energije.

2. Vrsta invertera

Iznimno je važno provjeriti kupujete li solarnu elektranu s inverterom ili mikroinverterima. Mikroinverteri i inverteri su uređaji koji se koriste u solarnim panelima za pretvaranje jednosmjerne struje (DC) proizvedene u solarnim panelima u izmjeničnu struju (AC) koju možemo koristiti za napajanje uređaja u kućanstvu. Inverter je jeftiniji centralizirani uređaj koji se najčešće postavlja na zid kuće ili u garažu. Bez obzira na broj panela na krovu, koristi se jedan inverter za sve solarne panele u sustavu. Ako se samo jedan panel pokvari, svi paneli prestat će proizvoditi električnu energiju. Mikroinverteri su pak manji uređaji koji se postavljaju na poleđinu svakog solarnog panela, a svaki mikroinverter zasebno pretvara struju, što znači da svaki panel može raditi neovisno od drugih panela u sustavu. Iako su skuplji, ujedno su i kvalitetnije rješenje jer pružaju veću fleksibilnost i učinkovitost panela, lakšu nadogradnju solarne elektrane te su dugoročno isplativija investicija.

3. Korisnička podrška tvrtke

Kod ugradnje solarnih elektrana, iznimno je bitno da se možete osloniti na korisničku podršku. ENNA Opskrba kao vodeća tvrtka u Hrvatskoj po broju instaliranih solarnih elektrana, pokazala se kao iskusna i pouzdana, posebice zbog svoje službe za korisnike koja je uvijek na raspolaganju. Besplatni info telefon 0800 6622 pomoći će vam sa savjetovanjem ako se tek upuštate u projekt investicije u solarno napajanje, ali i ako se susretnete s nekim problemom kao postojeći korisnik. Tvrtka kontinuirano prati rad elektrane prije puštanja u pogon, ali i nakon puštanja kako bi svaki korisnik dobio maksimum od uloženog.

4. Jamstvo

Trajanje jamstva vrlo je važno prilikom odabira i kupnje solarne elektrane, no jednako je važno i tko stoji iza navedenog jamstva. Jamstvo na solarne elektrane izdaje proizvođač panela koji se u pravilu nalazi izvan RH, često na drugom kontinentu, a tvrtka prodavatelj to jamstvo prenosi kupcu. Pojednostavljeno, ako se dogodi neki kvar na elektrani, kupac se obraća onome od koga je solarnu elektranu kupio – tvrtki u Republici Hrvatskoj, a ta tvrtka onda u njegovo ime nastavlja komunikaciju sa samim proizvođačem. Stoga, kada vlasnik elektrane odabire tvrtku koja će pružiti jamstvo, vrlo je važno obratiti pažnju na financijsku stabilnost. Tvrtke koje su financijski stabilne i imaju dugogodišnje iskustvo imaju veću vjerojatnost da će biti u mogućnosti ispuniti svoja jamstva

5. Cijena

Solarna elektrana velika je investicija, stoga je važno da mudro odaberete solarnu elektranu. Valja imati na umu kako cijena nije jedini bitan faktor. Umjesto da se fokusirate na cijenu, tražite visokokvalitetan sustav koji će biti učinkovit i dugotrajan. Solarne elektrane koje koriste jefitniju opremu poput invertera često su jeftinije, ali ujedno i manje učinkovite te ih je teže i skuplje nadograditi. Solarni paneli mogu potrajati i više od 30 godina, stoga je važno pronaći sustav koji će pružiti optimalne performanse na duži rok. Istražite kako biste pronašli najbolju solarnu elektranu za svoje potrebe i nemojte dopustiti da cijena bude jedini odlučujući faktor, ali svakako uzmite u obzir kako kvaliteta i dugotrajnost koštaju.

6. Osiguranje u slučaju prirodnih nepogoda

Mnogi kupci prilikom odabira solarne elektrane promatraju cijenu kao glavni element ponude, često zanemarujući jamstva, osiguranja i kvalitetu opreme koja se montira na krov njihove kuće. No, već prilikom prvih problema, jasno je kako odluka o kupnji jeftinije elektrane nije uvijek i najisplativije rješenje. U slučaju oluje, tuče ili potresa, svi kupci solarnih elektrana tvrtke ENNA Opskrbe mogu mirno spavati. Naime, solarne elektrane tvrtke ENNA Opskrba osigurane su od oštećenja u slučaju potresa, nevremena, tuče i sličnih neprilika. ENNA Opskrba svojim kupcima nudi 25 godina jamstva na pojedine dijelove elektrane, kao i osiguranje u trajanju od 10 godina koja pokriva i oštećenja nastala od nevremena i potresa..

7. Mogućnost nadogradnje

Kupci često u budućnosti imaju potrebu povećati snagu solarne elektrane, primjerice zbog kupnje električnog automobila, kupovine novih klima uređaja ili ako se odluče naknadno i grijanje prebaciti na struju i slično. Uz solarne elektrane tvrtke ENNA Opskrba koje za rad koriste mikroinvertere, moguća je lakša i jeftinija nadogradnja sustava. U sustavima s inverterom, nije moguće jednostavno dodati nove solarne module bez promjene, odnosno kupnje jačeg invertera, dok je s mikroinverterima povećanje kapaciteta elektrane vrlo jednostavno. Kupac samo treba dodati nove module, budući da svaki radi neovisno. Uz ovakav sustav, s lakoćom možete nadograditi svoju solarnu elektranu kada god za to dođe potreba.

8. Mogućnost financiranja

Prelazak na solarnu energiju donosi brojne prednosti, a dugoročno i uštedu. Ipak, u samom startu potrebno je veće ulaganje, a svima koji se na taj korak odluče, ENNA Opskrba i Erste banka omogućuju da opreme svoj dom najboljom tehnologijom uz povoljne uvjete kreditiranja. Uz Erste stambeni EKO kredit ili Erste George gotovinski kredit možete financirati vlastitu elektranu. Bez hipoteke, do 40.000 eura, uz kamatnu stopu od 3,35%, a kredit se može ugovoriti u svim poslovnicama Erste banke. Erste George gotovinski kredit – do 40.000 eura, uz kamatnu stopu od 5,90 - 6,40%. Kredit možete zatražiti online, u svega nekoliko digitalnih koraka na ovom linku. Sve uvjete navedenih kredita možete pronaći ovdje.

Uz svakodnevne jednostavne trikove kako uštedjeti na energiji, ulaganje u solarne panele pametan je izbor za svakog vlasnika doma koji želi smanjiti svoje račune i preuzeti bolju kontrolu nad potrošnjom energije. Zahvaljujući ENNA Opskrba načinu poslovanja, solarna energija postaje dostupnija više nego ikad prije!

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji s Energia Naturalis.