VLADA POGODUJE ŠPEKULANTIMA

Jeftinija prenamjena oranica u građevinske parcele

Bionic
Reading

Prema konačnom prijedlogu izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu, naknada za prenamjenu vrijednog poljoprivrednog zemljišta u građevinsko smanjuje se za deset puta (sa 100 posto na 10 posto). Prijedlog koji očigledno pogoduje građevinskom lobiju i špekulantima na tržištu nekretnina, Vlada opravdava potrebom da se stvore preduvjeti za bolji gospodarski oporavak i veću zaposlenost

Kako doznaje Poslovni dnevnik, zakonodavac je predvidio da se naknada za prenamjenu osobito vrijednog obradivog (P1) i vrijednog obradivog (P2) poljoprivrednog zemljišta, koja je dosad iznosila 100 posto od cijene zemljišta unutar granica građevinskog područja, smanji na samo 10 posto te cijene.

To znači da svi oni koji su jeftino kupovali poljoprivredno zemljište u namjeri da ga prenamijene u građevinsko mogu odahnuti. Dosadašnji zakon koji je štitio državu od takvih špekulanata izdržao je svega dvije godine.

Izmijenjeni zakon predviđa i ukidanje desetogodišnje zabrane prodaje oranica koje su kupljene od države. Također, ukinuta je sporna odredba zakona prema kojoj je država mogla davati u zakup neobrađene oranice u privatnom vlasništvu.