zvečevo na koljenima

Je li ovo kraj prvog proizvođača čokolade s rižom na svijetu?

06.06.2017 u 14:30

Bionic
Reading

Zvečevo je zatražilo otvaranje predstečajnog postupka pred Trgovačkim sudom u Slavonskom Brodu. Računi ove konditorske tvrtke iz Požege u blokadi su duže od 60 dana, stoji na stranicama Poslovne Hrvatske. Oko 300 radnika, koji su se prošlog mjeseca odlučili za prekid proizvodnje i štrajk zbog neisplate plaća za ožujak, vratilo se u pogone kada im je novac sjeo na račune. No što će biti sada?

Sastanak radnika s Upravom trebao je početi u 14 sati, rekao nam je Denis Paradiš, predsjednik Sindikata PPDIV-a.

Procjenjuje se da Zvečevo duguje državi oko 100 milijuna kuna, ali s druge strane ima i potraživanja. Račun je, kako je tportal ranije pisao, između ostalih blokiralo nekoliko javnih poduzeća, među kojima je i HEP, ali o kolikom je točno dugu riječ, nismo uspjeli saznali. 

Uprava kojom predsjeda Zdravko Alvir, a koji je istovremeno većinski vlasnik Zvečeva sa 62,89 posto dionica, tada se u javnosti oglasila i alarmantnim priopćenjem kako im uslijed financijskih poteškoća u kojima su se našli 'objektivno prijeti i financijski slom'. 

Izvijestio je kako je Uprava pokrenula ubrzani proces financijskog i operativnog restrukturiranja kako bi se izbjegle neželjene posljedice te da čine sve što je u njihovoj moći da se ubrza proces izlaska iz blokade i omogući normalno poslovanje. Pisao je i kako će projekt financijskog restrukturiranja podržati hrvatska Vlada kroz svoje projekte pomoći Slavoniji. Zdravko Alvir danas nam nije odgovarao na telefonske pozive. 

Nedugo potom plaće su radnicima sjele na račun. Bilo je to prije nešto manje od mjesec dana. Ovoga ponedjeljka pak Uprava Zvečeva izvijestila je Zagrebačku burzu da je podnijela prijedlog o otvaranju predstečajnog postupka na Trgovačkom sudu u Slavonskom Brodu.  

Štrajk radnika konditorske tvrtke Zvečevo Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

'Okolnosti i recesija koje su nas napale su kao bolest, a nismo imali dosta antibiotika da se obranimo. Interes je da tvornica radi jer ako se ne nastavi poslovanje, ugroženo je preko 300 radnih mjesta', još u svibnju kratko je situaciju u Zvečevu za tportal opisao Zdravko Alvir.

Do prošlog rujna ovu tvornicu čokolade vodio je Marin Pucar, sada predsjednik Uprave Podravke, a čelnu fotelju napustio je kako bi završio doktorski studij na temu strategije upravljanja brendovima u Osijeku. Dok je vodio Zvečevo, realizirao je zapažen posao proizvodnje čokolade za najveći britanski lanac Tesco, a sličan je ostvario s još dva manja britanska trgovačka lanca. Nakon stupanja na novu funkciju u Podravki u javnost je procurila informacija o podignutoj kaznenoj prijavi protiv njega, što su i potvrdili u slavonskobrodskom DORH-u. Dobro upućeni izvori tportalu su javili kako je prijavu podnio dobavljač, tvrtka Gana Afrotropic Cocoa Processing Company Limited, zbog duga od oko četiri milijuna kuna.

Zvečevo, poznato po prvoj čokoladi s rižom u svijetu, prema posljednjim službenim podacima 2015. godine uprihodilo je 161,78 milijuna kuna, ali ju je završilo s minusom na računu od 9,23 milijuna kuna, što je gotovo upola manje u odnosu na 2014., kada je uprihodilo 151,53 milijuna kuna, a poslovalo s gubitkom od 18,21 milijun kuna. Lani je uslijedio novi značajan pad prometa, a kompanija je pretrpjela rekordni gubitak od čak 24,9 milijuna kuna, kako smo već pisali.

S 40 milijuna kuna 2014. Zvečevo su dokapitalizirala Ultima ulaganja zadarskog HDZ-ovca Tonija Kozine, no prošle godine Agrokor se upisao kao vlasnik 74.562 dionice, a podatak je zabilježen u Središnjem klirinškom depozitarnom društvu (SKDD). Time je Agrokor, kako se tada pisalo, upisan samo kao privremeni vlasnik novih, odnosno zasebnih dionica Zvečeva zbog duga, a te dionice predstavljaju nešto manje od 20 posto ukupnog udjela u ovoj konditorskoj tvrtki. Prema podacima SKDD-a, Ultima ulaganja su ponovno upisana kao potpuni vlasnik te emisije dionica.

Kolaps Agrokora se za požešku tvrtku, pisao je tportal, dogodio u najgorem mogućem trenutku. Ionako već financijski iscrpljena, kompanija značajno izložena Agrokoru među prvima je blokirana. Za razliku od većine drugih dobavljača koji su se nakon državne intervencije u Agrokoru barem kratkoročno izvukli iz blokade, račun Zvečeva ostao je blokiran do danas.

Prema aktualnim podacima Središnjeg klirinškog depozitarnog društva, Zdravko Alvir većinski je vlasnik Zvečeva sa 62,89 posto vlasničkog udjela dok su svi ostali manji dioničari: Veri Tavčar pripada 2,59 posto vlasništva, slijedi Nenad Bakić s 2,25 posto, Nava banka u stečaju ima 1,77 posto, Pavle Grđan 1,37, a isto toliko u vlasništvu je i Zorana Grđana, CERP-u pripada 1,3 posto, Rajku Papku 1,03, Darku Tomljenoviću 0,53 te Milivoju Mrkociju 0,43 posto.