BORBA ZA OPSTANAK

Zvečevo pred kolapsom. Kada je i kako pošlo po zlu?

Bionic
Reading

Požeška konditorska tvrtka Zvečevo, sa stogodišnjom tradicijom proizvodnje slatkiša i alkoholnih pića, našla se na koljenima. Račun je 40 dana u blokadi, a radnici su ovoga tjedna krenuli u štrajk zbog neisplate plaća

Prema zadnjim informacijama iz Uprave, novac za plaće koje nije primila četvrtina radnika stigao je na račun, a o Fini ovisi kada će biti isplaćen. Unatoč ohrabrujućim vijestima, radnici nastavljaju štrajkati.

'Ljudi su na radnim mjestima, ali ne rade dok se ne isplate plaće i dok se to ne riješi. Kada plaća bude vidljiva na računima radnika, onda ćemo sjesti dalje i razgovarati. Za sada nemamo informaciju i potvrdu je li plaća isplaćena', rekao je za tportal čelnik Sindikata PPDIV-a Denis Paradiš.

Za petak su iz tog sindikata najavili skup radnika Zvečeva ako se do tada ne riješi situacija, a na njega će pozvati i Upravu kako bi se dogovorili daljnji koraci.

Iz Uprave Zvečeva, pak, naglašavaju da je njihova tvrtka samo jedna u nizu onih koje trpe posljedice stanja na domaćem i regionalnom tržištu te apeliraju na sve dionike da problem sagledaju šire od same trenutačne situacije zbog kašnjenja s isplatom plaća.

Zvečevo se već dugo suočava s teškoćama u poslovanju. Još 2014. kada je na čelu bio današnji šef Podravke Marin Pucar, tvrtka je krenula u restrukturiranje i činilo se da dolaze bolji dani. Početkom te godine kompanija poznata po prvoj čokoladi s rižom u svijetu, krenula je s proizvodnjom čokoladnih prutića za britanski trgovački lanac Tesco. U novu je tvornicu čokolade uloženo šest milijuna eura, a u novo energetsko postrojenje oko pet milijuna kuna.

U ljeto te godine uslijedila je i dokapitalizacija vrijedna 40 milijuna kuna. Svježi kapital donijela je tvrtka Ultima ulaganja, zadarskog poduzetnika Tonija Kozine.

Unatoč prodoru na zahtjevna strana tržišta i modernizaciji, tvrtka je na domaćem tržištu bilježila sve slabije rezultate. Zbog visokih financijskih troškova i pada prodaje od 15 posto, u 2014. zabilježen je gubitak od čak 18,2 milijuna kuna.

U idućim godinama nastavljeni su negativni trendovi potaknuti prije svega padom kupovne moći i jačanjem tržišne pozicije stranih diskontera, koji su hrvatsko tržište preplaviti jeftinim trgovačkim markama. Unatoč blagom oporavku prodaje i 2015. tvrtka je završila u gubitku od 9,2 milijuna kuna.

Lani je uslijedio novi značajan pad prometa a kompanija je pretrpjela rekordni gubitak od čak 24,9 milijuna kuna. Uz sve druge nevolje, lani je Zvečevo pogodio i značajan rast cijena glavnih sirovina - šećera i kakaa. Zaoštrila se i borba i s domaćim proizvođačima, među kojima je osobito agresivan Kandit, koji se puno bolje prilagodio tržišnim trendovima.

Kao i drugim prehrambenim proizvođačima, Zvečevu je Konzum na domaćem tržištu glavni prodajni kanal. Požeška tvrtka i više od ostalih ovisna je o Konzumu jer praktički nije imala pristup stranim trgovačkim lancima, kojima su jeftini konditorski proizvodi glavni mamac za privlačenje kupaca. Osim plasmana vlastitih marki, Zvečevo za Konzum radi robnu marku čokolada K plus.  

Za razliku od drugih dobavljača koji su financirali Agrokor putem mjenica, Todorićeva kompanija pomagala je Zvečevu kroz pozajmice. U više navrata u medijima se čak špekuliralo da Agrokor preuzima Zvečevo. Zadnji put se to dogodilo prošle godine kada se Agrokor nakratko upisao kao vlasnik 20 posto dionica tvrtke na temelju repo ugovora.

Kolaps Agrokora za požešku kompaniju došao je u najgorem mogućem trenutku. Ionako već financijski iscrpljena, kompanija značajno izložena prema Agrokoru među prvima je blokirana. Za razliku od većine drugih dobavljača koji su se nakon državne intervencije u Agrokoru barem kratkoročno izvukli iz blokade, račun Zvečeva ostao je blokiran do danas.

Većinski vlasnik Zvečeva je Zdravko Alvir, koji je od 2001. do 2013. bio i predsjednik Uprave, koju je opet preuzeo nakon odlaska Marina Pucara. Spomenuta tvrtka Ultima ulaganja drži 19,5 posto vlasništva, a među manjinskim dioničarima su investitor Nenad Bakić s udjelom od 1,8 posto i država koja posjeduje 1 posto Zvečeva.

Premda u požeškoj kompaniji računaju na pomoć države, najizglednija opcija za spas tvrtke je pronalazak strateškog investitora. Stručnjaci već duže vremena upozoravaju da je domaća konditorska industrija rascjepkana i preslaba da bi se nosila s inozemnom agresivnom konkurencijom. Stoga je krajnje vrijeme da dođe do okrupnjavanja. Zvečevo je na domaćoj tržišnoj sceni najmanji od tri veća igrača. Vodeći je Kraš koji ostvaruje oko milijardu kuna prihoda od prodaje, a na drugom mjestu je osječki Kandit u vlasništvu Mirka Grbešića s prihodima od oko 250 milijuna kuna.  

Zasad se među potencijalnim kupcima Zvečeva spominje Badel 1862, ali ovu kompaniju interesira samo alkoholni biznis koji čini tek manji dio poslovanja požeške kompanije.