traže se investitori

Javni poziv Đure Đakovića za neobvezujuće iskazivanje interesa za dokapitalizaciju

12.06.2020 u 12:30

Bionic
Reading

Đuro Đaković grupa u petak je objavila javni poziv za neobvezujuće iskazivanje interesa investitora za sudjelovanje u restrukturiranju te grupacije dokapitalizacijom, za što zainteresirani pisma namjere mogu poslati u idućih mjesec dana, do 13. srpnja

Kako se navodi u objavi na internetskoj stranici Zagrebačke burze (ZSE), Uprava je temeljem prethodne suglasnosti Nadzornog odbora, kao jednu od mjera u pripremi programa restrukturiranja društva, 10. lipnja ove godine donijela odluku o objavi javnog poziva za prikupljanje indikativnih interesa za sudjelovanju u restrukturiranju društva dokapitalizacijom.

Svrha javnog poziva je utvrđivanje postojanja zainteresiranih investitora za uključivanje u postupak restrukturiranja i dokapitalizacije društva, kaže se u objavi.

Stoga Đuro Đaković grupa poziva zainteresirane investitore da iskažu svoj interes dostavom pisma namjere u sjedište društva u Slavonskom Brodu, sa zaključnim rokom 13. srpnja 2020. godine u 12 sati. Pritom se danom predaje pisma namjere smatra dan zaprimanja ponude u sjedištu kompanije.

"Objava ovog javnog poziva ili primitak pisma namjere kojim se iskazuje indikativni interes ne stvaraju nikakvu obvezu potencijalnog investitora, kao ni Đuro Đaković grupe, niti mogu predstavljati osnovu za bilo kakav zahtjev ili pravo podnositelja pisma namjere", stoji u objavi.

Đuro Đaković grupa "pridržava diskrecijsko pravo da temeljem prikupljenih pisama namjere komunicira s potencijalnim strateškim partnerima, kao i da svim ili pojedinim podnositeljima pisama namjere sukladno primjenjivim propisima, omogući uvid u Program restrukturiranja društva i u određene podatke društva u rokovima kako društvo odredi svojom odlukom".

Iz slavonskobrodske kompanije navode i da će naknadno donijeti odluku o daljnjem tijeku postupka, ali zadržavaju pravo i odustati od postupka u cijelosti ili djelomično, bez posebne obavijesti potencijalnim investitorima.

Poziv je sukladan odluci hrvatske Vlade od 16. siječnja 2020. godine o davanju državnog jamstva Đuro Đaković grupi, kao i odluci glavne skupštine slavonskobrodske kompanije od 26. svibnja, kojima je, između ostalog, utvrđena obveza Uprave, Nadzornog odbora i glavne skupštine oko donošenja svih odluka koje omogućuju ulazak mogućeg strateškog partnera u vlasničku strukturu društva, sukladno programu restrukturiranja, navodi se.

Naime, Vlada je u siječnju dala državno jamstvo za kredit Đuro Đaković grupi, Đuro Đaković Specijalnim vozilima i Đuro Đaković Industrijskim rješenjima, u ukupnom iznosu od 300 milijuna kuna.

Proces restrukturiranja odvija se sukladno smjernicama Europske komisije o državnim potporama za sanaciju i restrukturiranje nefinancijskih poduzetnika u teškoćama, a Komisija je 8. svibnja odobrila odluku hrvatske Vlade o državnom jamstvu za kredit u ukupnom iznosu od 300 milijuna kuna.

Nedugo nakon Vladine odluke u siječnju potpisan je ugovor Đuro Đaković grupe s Hrvatskom poštanskom bankom (HPB) o kreditu u iznosu 150 milijuna kuna, što je prvi dio od ukupnog iznosa za koji je Vlada dala jamstvo.

Naime, riječ je o potpori koja ide u dvije faze - 150 milijuna kuna za obrtna sredstva za proizvodnju u pogonima Đure Đakovića, odnosno stvaranje preduvjeta za deblokadu računa, pokretanje proizvodnje i završetak započetih ugovora s kupcima, te plaćanje obveza prema financijskim institucijama kao i obveza prema državi, a preostalih 150 milijuna kuna u kasnijoj fazi, za obrtna sredstva za proizvodnju u pogonima Đuro Đaković Specijalnih vozila i to za plaćanje dobavljačima, kreditna zaduženja, garancije za dobro izvršenje posla, primljene avanse.

Iz Đuro Đaković grupe su u nedavno objavljenom tromjesečnom financijskom izvješću istaknuli da "s obzirom da je Europska komisija u svibnju odobrila potporu za sanaciju kako je to Vlada RH predložila, cjelokupna grupacija ima sada realnu šansu za opstanak".

Trenutno glavni procesi koji se događaju u grupaciji Đuro Đaković odnose se na dva ključna cilja - izradu cjelokupnog plana restrukturiranja te dostizanje optimalne razine proizvodnje i prodaje za održivo i pozitivno poslovanje, naveli su u tom izvješću.

Po podacima koje su pritom iznijeli, grupacija je angažirala savjetnika PricewaterhouseCoopers Savjetovanje d.o.o. za izradu programa restrukturiranja u skladu sa Smjernicama EK. Plan će sadržavati strateško i operativno restrukturiranje, koncept financijskog restrukturiranja, te implementaciju programa nakon odobrenja 'restructuring aid' programa od strane Europske komisije.

Iz Đuro Đaković grupe su u financijskom izvješću također naveli kako se početkom trećeg kvartala očekuje predaja zahtjeva za restrukturiranje nadležnim službama Europske komisije.

Po podacima iz tog izvješća, grupacija Đuro Đaković je prvo tromjesečje ove godine završila s gubitkom u iznosu od 20,5 milijuna kuna, što je znatno lošiji rezultat u odnosu na prvi kvartal prošle godine, kada je gubitak iznosio 4,8 milijuna kuna.

Ukupni konsolidirani prihodi u prvom su tromjesečju iznosili 57,3 milijuna kuna, što je gotovo upola manje (48,6 posto) nego u istom razdoblju lani kada su iznosili 111,4 milijuna kuna. Istodobno su ukupni konsolidirani rashodi smanjeni za 31,7 posto, na 77,8 milijuna kuna.