tržište kapitala

Burza porasla na slabom prometu, Đuro Đaković u fokusu

Bionic
Reading

Kraj tjedna na hrvatskom tržištu kapitala protekao je u optimističnom raspoloženju i s osjetnim rastom dioničkih indeksa, a dojam je pokvarila i nadalje slaba likvidnost tržišta.

Indeks CROBEX u petak je porastao za 0,96 posto na 1.542,74 bodova, što je njegova najbolja izvedba u zadnja dva tjedna, čime je gotovo u potpunosti pobrisao ranije gubitke te tjedan okončao s minimalnim padom od 0,10 posto. Indeks blue chip dionica CROBEX10 je porastao za 1,34 posto na 961,03 bodova. Među sektorskim indeksima, CROBEXindustrija je imao najbolji rezultat s rastom od gotovo tri posto, dok su CROBEXkonstrukt i CROBEXturist zaključili u minusu.

Kao i u nekoliko prethodnih dana, trgovanje je ponovno bilo obilježeno vrlo slabom aktivnošću investitora, pri čemu je ukupni dionički promet iznosio svega 4,6 milijuna kuna, što je najmanji iznos u više od tri mjeseca, a niti jedno izdanje nije ostvarilo milijunski promet. Ovaj put su najlikvidnije bile dionice Đuro Đaković Grupe s prometom od 690 tisuća kuna, koje su bile i dobitnik dana s obzirom da im je cijena uzletjela više od 22 posto na 3,05 kuna, najvišu razinu u dva mjeseca.

Dionice Dalekovoda, koje su dan ranije ostvarile najveći promet i cjenovni rast, ovaj su put zauzele drugo mjesto po likvidnosti sa 659 tisuća kuna prometa te zaključile s gubitkom od 4,29 posto na 4,02 kuna. Dobar dan među likvidnijim izdanjima imale su povlaštene dionice Adrisa, koje su skočile više od četiri posto, te Ingra s rastom većim od tri posto, dok su se među gubitnicima izdvojili Institut IGH i Petrokemija, čije dionice su pale za 3,23 posto, odnosno 1,88 posto.

Dobitnik dana Đuro Đaković Grupa +22,49% 3,05

Gubitnik dana Granolio -20,00% 16,00

CROBEX +0,96% 1.542,74

Više o kretanju tržišta kapitala pogledajte OVDJE.