DOGOVOR S KALMETOM

Javne službe pristale na reviziju plaća

30.06.2010 u 14:15

Bionic
Reading

Predstavnici Vlade i sindikata javnih službi dogovorili su nastavak razgovora oko revizije sporazuma o osnovici za plaće u javnim službama, a tehnički dio pripreme obavit će stručno povjerenstvo, najavljeno je nakon današnjeg sastanka predsjednika Gospodarsko-socijalnog vijeća, ministra mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmete s predstavnicima sindikata javnih službi

Stekli su se uvjeti za reviziju sporazuma, s obzirom na pad BDP-a za više od pet posto, u reviziju se ide, ali želimo tehničku pripremu da vidimo koji su to iznosi i što učiniti, izjavio je nakon sastanka u Banskim dvorima predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja Zvonimir Laktašić

Najavio je da će se početkom idućeg tjedna sastati povjerenstvo (po četri predstavnika Vlade i sindikata) koje bi napravilo tehničku pripremu za reviziju, a nakon toga bi donijeli odluku da li potpisati dodatak sporazumu ili ne.

Kada oni (povjerenstvo) obave tehničku pripremu, onda ćemo mi donijeti političku odluku idemo li na dodatak sporazumu ili ne, odnosno da li ćemo se odreći tog povećanja za inflaciju ili ne, kazao je Laktašić, objašnjavajući da je riječ o povećanju za 17 kuna.

Naime, sporazum o osnovici za plaće u javnim službama iz svibnja prošle godine povećanje plaća vezuje uz inflaciju.

Rast inflacije u tom razdoblju je 0,73 posto, ta je inflacija zanemariva. Prema njoj bi to bilo povećanje plaća u javnim službama za 17 kuna, kazao je Laktašić.

Razgovarat ćemo kada povjerenstvo napravi objašnjenja i još nekih stavki u tom sporazumu. Iza toga sjest ćemo i donijeti političku odluku da li idemo na potpisivanje dodatka ili ostajemo kod onog što je potpisano, ponovio je.

Razgovor je bio dobar, konstruktivan i nastavlja se i dalje, kazao je Kalmeta.

I on podsjeća da su se stekli uvjeti da se pristupi reviziji sporazuma te da će se imenovati stručno povjerenstvo koje će napraviti prijedlog revizije.

Kameta ističe kako treba razgovarati i o Temeljnom kolektivnom ugovoru koji za javne službe istječe krajem srpnja ove godine te da je rečeno i da se mora razgovarati i o božićnici.

Oko toga o čemu trebamo razgovarati smo se usuglasili, sastat ćemo se već sljedeći tjedan i mislim dogovorom doći do rješenja, kazao je.