UŽASNUT 'BLAMAŽOM DRŽAVE I MAFIJOM U KULTURI'

Jakovčiću 'srušen san': Pozivam investitore da se ne jave na natječaj za Brijuni rivijeru

HIDROBAZA BRIJUNI RIVIJERA

HIDROBAZA BRIJUNI RIVIJERA

Izvor: Cropix / Autor: Goran Šebelić

Istarski župan Ivan Jakovčić pozvao je investitore da se ne jave na natječaj za Brijuni rivijeru, naime, gostujući u utorak na večer u HTV-ovoj emisiji 'In medias res' na temu problema s kojima se strani investitori susreću u Hrvatskoj Jakovčić se obrušio na kako je rekao svojevrsnu 'mafiju u kulturi' u Istri te situaciju oko prve lokacije projekta Brijuni rivijere nazvao državnom blamažom, a preko Večernjega lista zatražio je i ostavku zamjenika ministrice kulture Zlatka Uzelca

O potrebi za investicijama u Hrvatskoj se priča već godinama, kao prijeko potrebnima za otvaranje novih radnih mjesta koja su Hrvatskoj nasušno potrebna. Međutim, u stvarnosti se potencijalni ulagači, između ostalog, najčešće susreću s nesređenim zemljišnim knjigama, neprestanim izmjenama zakona, sporim pravosuđem i građevinskim dozvolama na koje se čeka desetljeće.

'Uzelac sramoti državu'

U kratkom razgovoru za Večernji list, Jakovčić je pojasnio na čiju je ostavku mislio i kazao da je riječ o zamjeniku Zlatku Uzelcu jer je dozvolio da se područje Sv. Katarine-Monumenti, koje je u koncesiju dobila tvrtka u vlasništvu Danka Končara, upiše u registar kulturnog dobra.
Jakovčić je najavio da će hitno razgovarati i s ministricom kulture te s premijerom Zoranom Milanovićem.

'Brijuni rivijera program je od državnog interesa i ovaj problem treba što prije riješiti. Ja sam još u petak razgovarao i s ministricom i s premijerom i znam da se i njima radilo iza leđa. Krivac je Uzelac i zato tražim da se takav čovjek odmah smjeni jer sramoti državu jer usred natječaja mijenja pravila igre', kazao je istarski župan.

U Vladi u utorak nisu htjeli komentirati Jakočićev istup.

Kritike zbog nepostojanja prave investicijske klime stižu danonoćno, uostalom i gradonačelnici nekoliko američkih gradova na nedavno održanom Brown Forumu u Opatiji uputili su hrvatskim kolegama poruku da bi trebali biti više angažirani i proaktivni, a ne samo čekati državu da riješi njihove probleme. No predsjednik Udruge gradova i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel na to je odvratio da su kritike upućene na krivu adresu: 'Ne možemo očekivati ubrzanje realizacije različitih investicija bez brze i efikasne državne uprave, efikasnog sudstava i skraćivanja postupka izmjene prostorno-planske dokumentacije.'

Prije samo koji dan mediji su izvijestili da je tek što se u Banskim dvorima odobrilo 50-godišnju koncesiju za prvu lokaciju projekta Brijuni rivijere, sjenu na cjelokupni projekt bacila informacija da je cijelo područje Sv. Katarina - Monumenti na koju se koncesija odnosi upisano u registar kulturnog dobra, a upis se dogodio nakon završetka procesa prikupljanja ponuda putem međunarodnog natječaja.

Nedopustiva blamaža, smatra istarski župan Ivan Jakovčić, koji je o tome projektu govorio gostujući u utorak na večer u HTV-ovoj emisiji 'In medias res' upravo na temu problema s kojima se strani investitori susreću u Hrvatskoj: 'Pozvat ću investitore da se ne jave na natječaj, kao župan istarski ne mogu jamčiti poslovnu sigurnost ljudima i jednostavno dok se to ne raščisti u ovoj zemlji ne može država s jedne strane proglasiti nešto državnim projektom od državnog značaja i istovremeno državni dužnosnici koji sjede u Povjerenstvu raspisivati natječaje koji su izašli u svjetskim medijima, a da ništa ta država, neovisno što su to različita ministarstva, ali sam investitor to tretira kao jednostavno hrvatsku državu, i županiju i Grad Pulu također, da mi radimo jednu takvu blamažu. U ovoj zemlji netko mora dati ostavku zbog toga, netko se mora maknuti, jer ovo više nema nikakvog smisla. Ja investitore pozivam da se ne jave na natječaj, neovisno o tome što je Brijuni rivijera za mene bio san, jer sam ja potakao taj projekt', zaključio je Jakovčić, no iako je zatražio ostavke, nije jasno kazao čije.


Naime, natječaj za ostale dvije lokacije obuhvaćene projektom Brijuni rivijera, Hidrobazu i Pinetu, produžen je za još šest mjeseci, a valja podsjetiti i da je Povjerenstvo za Brijune rivijeru preuzeo premijer Zoran Milanović, inače žestoki kritičar projekta dok je bio u oporbi. Štoviše, zbog Jakovčićeva inzistiranja, na potpisu s još tada aktualnom premijerkom Jadrankom Kosor došlo je do trvenja među partnerima Kukuriku. Jesu li na redu nova koškanja unutar koalicije: 'Neće to izazvati nove potrese u koaliciji jer se radi o osobama koje su na jedan način mafija u kulturi, koje stavljaju svoj osobni interes ispred svega ostaloga i ja ću o tome narednih dana vrlo bjelodano govoriti.'

Na sličan način Jakovčić se osvrnuo vezano uz problem još nekih ulagača u Istri koji navodno zbog Registra kulturnoga dobra sedam godina čekaju dozvole za izgradnju, a što je istarski župan popratio riječima da su krivci za to 'dame, cure, dečki, djevojke i tako dalje u Konzervatorskom uredu Pula, odnosno u Istri, ali se radi i u jednom dijelu politike koja se protivi golf projektima i nažalost mora konstatirati da sadašnja gradska vlast u Umagu nije baš za realizaciju tog projekta što mu je žao', kazao je Jakovčić pa potrebu za takvim projektom obrazložio 'potporom i željom svojih prijatelja vinara i gljivara u Istri'.

'Dosta je toga, ovoj zemlji trebaju investicije i ulagači, Istra danas ima velika ulaganja, međutim, da nismo imali takvo ponašanje naročito Konzervatorskog odjela u Puli, mi bismo danas imali barem još jedno 500, 600, možda i više milijuna eura ulaganja u ovakvoj situaciji. Međutim, zbog takvih ponašanja, to nemamo i ja ću inzistirati da se to napokon raščisti, jer to više nema nikakvoga smisla', zaključio je Jakovčić, koji je nedavno više ili manje jasno obznanio da se uskoro povlači iz politike i vraća u poslovne vode.

U emisiju se javio i Goran Veljović, odvjetnik koncesionara Kermas Voda Četiri vlasnika Danka Končara, koji je kazao da ih je cijela situacija neugodno iznenadila, ali da neće odustati od projekta premda u tijeku postupka izrade projekta i natjecanja za koncesiju nisu bili upoznati s time i premda je izgledno da zbog toga što je prostor na kojem se investira više od 226 milijuna kuna u međuvremenu postao kulturno zaštićeno dobro sasvim izgledno usložnjava i poskupljuje realizacija projekta. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi