nova pravila

Jack Ma na udaru: Zanimljivo je to kako će kineska vlada disciplinirati Alipay

13.09.2021 u 18:30

Bionic
Reading

Superaplikacija s više od milijardu korisnika morat će izdvojiti segment koji se bavi visoko profitabilnim biznisom sa zajmovima

Dionice Alibabe potonule su 4,2 posto u Hong Kongu nakon što je The Financial Times objavio tu priču.

Kineski regulatori već su naredili Antu da odvoji od svoje glavne djelatnosti dvije kreditne jedinice tvrtke - Huabei, koja je slična tradicionalnoj kreditnoj kartici, i Jiebei, koja daje male zajmove bez osiguranja - u novi entitet i dovedu vanjske dioničare.

Sada dužnosnici žele da te tvrtke za pozajmljivanje imaju i svoju nezavisnu aplikaciju. Plan bi također zahtijevao da Ant preda korisničke podatke koji podupiru njegove odluke o posudbi novom i zasebnom zajedničkom pothvatu za bodovanje koji bi dijelom bio u državnom vlasništvu, tvrde dvije osobe upoznate s procesom.

'Vlada vjeruje da monopol visoke tehnologije proizlazi iz njihove kontrole podataka', rekla je osoba bliska financijskim regulatorima u Pekingu, dodajući: 'To se želi okončati.'

Taj bi potez mogao usporiti Antovo kreditno poslovanje, s ogromnim rastom Huabeija i Jiebeija koji je djelomično potaknuo planirani IPO prošle godine. Jedinica CreditTech, koja uključuje dvije jedinice, prvi put preuzela je glavni Antov posao obrade plaćanja u prvoj polovici 2020. godine, čineći 39 posto prihoda grupe.

Veličina jedinice, koja je prošle godine pomogla u izdavanju desetine nehipotekarnih potrošačkih kredita u zemlji, iznenadila je regulatore te su se zabrinuli zbog grabežljivog kreditiranja i financijskog rizika.

  • +22
Jack Ma, osnivač Alibabe Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Jack Ma imao je tešku godinu jer je Peking uvelike napustio njegovu tvrtku nakon što je kritizirao kineski regulatorni sustav. Prošlog studenog kineski regulatori obustavili su planiranu inicijalnu javnu ponudu Ant Grupe, financijske podružnice Alibabe, vrijednu 34,5 milijardi dolara, samo nekoliko dana prije njenog debija.

Tvrtka je procijenjena na 150 milijardi dolara nakon kruga prikupljanja sredstava za 2018. godinu, a njena procjena kasnije je porasla na 280 milijardi dolara neposredno prije obustave IPO-a. Nakon incidenta Ma se odmaknuo od reflektora, no kineska vlada, kako vidimo, nije zaboravila na njega.