velik izazov

Prolazi li doba velikih tehnoloških divova? 'Pitanje je tko će od njih preživjeti novu tranziciju. Zadnji put je opstao samo Microsoft'

14.02.2022 u 15:10

Bionic
Reading

Investitori koji planiraju uložiti novac u američke i kineske internetske divove trebali bi biti na oprezu jer se te tvrtke suočavaju s bezbroj izazova, upozoravaju burzovni analitičari

Investicijska banka Macquarie u svom izvješću tvrdi da su velike tehnološke tvrtke poput Facebooka i Amazona u silaznoj putanji.

'Morate biti vrlo oprezni kada razmišljate o investiranju u tvrtke Meta (Facebook) ili Alphabet (Google) jer su one u velikim problemima. Njihovo doba možda prolazi', izjavio je Viktor Shvets, voditelj globalne i azijske strategije u Macquarie Capitalu, prenosi CNBC.

I američki i kineski tehnološki divovi posljednjih godina su pod snažnim pritiskom regulatora. U prošloj godini kineske vlasti su se obračunale sa svojim tehnološkim kompanijama, uvodeći brojne mjere na području zaštite sigurnosti osobnih podataka i po pitanju monopola.

U SAD-u je predsjednik Joe Biden lani potpisao novu izvršnu uredbu usmjerenu na suzbijanje nekonkurentnih praksi u Big Techu.

Mark Zuckerberg Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

'Svijet će prijeći s tehnologije druge generacije na treću generaciju', rekao je Shvets. 'Pitanje glasi koje će tehnološke tvrtke preživjeti tu veliku tranziciju', istaknuo je.

'Jedna stvar koju smo naučili ta je da samo jedna ili dvije tvrtke uspješno prođu kroz tranziciju. Tako je, naprimjer, Microsoft zapravo jedina velika tehnološka tvrtka koja je prešla s prve generacije na drugu – gotovo nitko drugi nije to učinio', istaknuo je Shvets.

'Pitanje je koja od velikih tehnoloških tvrtki ima najveću mogućnost ili kapacitet za tranzit. Trebate li se kladiti na Metu, Google ili na Alibabu? To trenutno nije jasno.'

Shvets nije precizirao što će podrazumijevati tehnološki prijelaz na treću generaciju, ali galama oko Weba 3.0, odnosno sljedeće generacije interneta, sve je snažnija.

Metaverzum se općenito odnosi na virtualni svijet u kojem ljudi komuniciraju putem trodimenzionalnih avatara. U tom prostoru korisnici se mogu baviti virtualnim aktivnostima kao što su igranje igara, koncerti ili sportovi uživo, kojima se može upravljati putem slušalica za virtualnu stvarnost ili opreme za proširenu stvarnost.

Meta, Apple, Microsoft i Google pripremaju se za lansiranje novih hardverskih proizvoda i softverskih usluga za metaverzum.