državni kapitalizam

Alibaba, Tencent i ostali kineski divovi daju državi desetke milijardi

  • Autor: Siniša Malus
  • Zadnja izmjena 04.09.2021 18:20
  • Objavljeno 04.09.2021 u 18:20
Xi Jinping

Xi Jinping

Izvor: Profimedia / Autor: Isaac Wong/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Planska ekonomija, kako znamo, doživjela je prije tri desetljeća poraz na povijesnoj sceni. Zlobnici bi rekli - uvijek je trebalo 'još malo novca' da bi ekonomski planeri ostvarili svoje 'genijalne' ideje. Tog novca, dakako, nikad nije bilo dovoljno. Ipak, čini se da bi planska ekonomija (donekle) mogla funkcionirati tamo gdje novca ipak ima dovoljno. Ili se barem čini da ga ima

Primjerice - u Kini. Naravno, novca ima zato što osim Partije i ekonomskih planera postoji tržište koje je iznjedrilo divovske kompanije globalnih dometa.

Kako to funkcionira u praksi? Predsjednik Xi Jinping na nekom važnom sastanku odredi strateške smjernice, a onda se kompanije iz pojedinih sektora 'utrkuju' koja će prije svojim novcem financijski podržati plan.

Sada su na red za 'pokazivanje' došli tehnološki divovi.

Alibaba će u sljedećih nekoliko godina uložiti 100 milijardi juana (15,5 milijardi dolara) u inicijative 'zajedničkog prosperiteta', pridružujući se zboru tehnoloških divova koji ulijevaju novac u ostvarenje cilja predsjednika Xi Jinpinga - širenje prosperiteta.

Kineski div e-trgovine uložit će novac u deset inicijativa, uključujući tehnološke inovacije, gospodarski razvoj, visokokvalitetno otvaranje radnih mjesta i podršku ranjivim skupinama.

Prošlog mjeseca Xi je pozvao na 'razumno prilagođavanje prekomjernih primanja' i potaknuo skupine s visokim prihodima i poduzeća da se 'vrate društvu'.

  • +26
  • +23

Xi Jinping

Izvor: Reuters / Autor: DAMIR SAGOLJ

'Alibaba je korisnik snažnog društvenog i ekonomskog napretka u Kini u posljednje 22 godine. Čvrsto vjerujemo da će, ako društvo ide dobro, a gospodarstvo je dobro, i Alibaba biti dobra', rekao je za CNBC izvršni direktor Alibabe Daniel Zhang.

'Željni smo dati svoj doprinos kako bismo podržali ostvarenje zajedničkog prosperiteta visokokvalitetnim razvojem.'

Na poziv da ostvare zajednički prosperitet - vladin pritisak na umjereno bogatstvo za sve - odgovorili su gotovo svi do jednog tehnološki divovi, trenutno pod intenzivnim regulatornim nadzorom Pekinga.

Daniel Zhang, Alibaba

Daniel Zhang, Alibaba

Izvor: EPA / Autor: JEROME FAVRE/EPA

Alibaba nije jedini internetski div koji obećava podršku Xijevu pozivu na zajednički prosperitet.

Tencent je prošlog mjeseca najavio da će udvostručiti novac koji ulaže u društvene inicijative na 100 milijardi juana. Novac će otići u područja uključujući revitalizaciju sela i pomoć u povećanju zarade za skupine s niskim prihodima.

Tada je Tencent objavio da su njegovi potezi proaktivan odgovor na 'nacionalnu strategiju'. Tvrtka za igre na sreću i društvene mreže izjavila je kako je jasno da 'bismo trebali postepeno promicati zajednički prosperitet' i dopustiti nekim ljudima da se prvo obogate, a zatim pomognu drugima da se obogate.

Tencent

Tencent

Izvor: Profimedia / Autor: Lou Linwei / Alamy / Alamy / Profimedia

Doniraju i pojedinci. Visoki kineski izvršni direktori i osnivači tehnoloških divova također su obećali izdašne novčane iznose.

Osnivač Pinduodua Colin Huang, Meituanov Wang Xing i Xiaomijev Lei Jun donirali su milijarde dolara za društvene svrhe.

Kina je posljednjih mjeseci uvela niz regulativa koje se tiču zaštite od monopola te sigurnosti i zaštite podataka.

Kineske vlasti uvele su proteklih mjeseci niz mjera koje su snažno utjecale na ogroman dio privatnog sektora, u rasponu od tehnoloških divova i tvrtki za podučavanje do platformi za streaming glazbe i televizijskih kuća.

  • +5
  • +2

Kina u doba pandemije koronavirusa

Izvor: EPA / Autor: SHAWN THEW

Pojačan je i nadzor nad tvrtkama čije su dionice uvrštene u kotaciju američkih burzi, a vlada je u petogodišnjem planu signalizirala da ne planira ublažiti pritisak, skiciravši strožu regulativu značajnog dijela gospodarstva.

Paralelno je američki regulator financijskog sektora, Komisija za vrijednosne papire i burze (SEC), priopćio da će ubuduće tražiti dodatne informacije od kineskih tvrtki koje namjeravaju prodavati dionice na Wall Streetu.

Kina se tako sve više okreće sebi i unutarnjem tržištu, globalizaciju su ionako maksimalno iskoristili u prethodnim desetljećima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!