STUDIJA ROLANDA BERGERA

Jači interes private equity fondova za Hrvatsku

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 05.03.2012 17:22
  • Objavljeno 05.03.2012 u 16:04
investicije

investicije

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Hrvatske kompanije u 2012. mogu računati na povećano zanimanje europskih private equity fondova, posebno ako su iz farmaceutskog ili zdravstvenog sektora, pokazalo je veliko istraživanje 'Europski private equity fondovi u 2012.' koje je provela konzultantska kuća Roland Berger

U istraživanju koje se provodi treću godinu za redom sudjelovalo je čak 800 profesionalaca iz europskih otvorenih investicijskih fondova rizičnog kapitala s privatnom ponudom (private equity). Njih 73 posto očekuje stagnaciju ili pad broja transakcija, a većina ih misli kako će se opće gospodarsko stanje pogoršati. Rast aktivnosti fondova očekuje se samo u Skandinaviji te Srednjoj i Istočnoj Europi, uključujući i Hrvatsku, po stopi od jedan posto.

'Statistički gledano, idealan profil hrvatske mete private equity fondova po našem istraživanju bi bila kompanija u vrijednosti od 50 do 100 milijuna eura, izdvojena iz većeg sustava ili u vlasništvu obitelji koja je spremna prodati većinski udjel', ocjenjuje Vladimir Preveden, izvršni partner zagrebačkog ureda Rolanda Bergera. 'Najzanimljivije su tvrtke iz farmaceutskog ili zdravstvenog sektora, potom maloprodaje i proizvodnje robe široke potrošnje ili pak pružatelji logističkih i poslovnih usluga, uz sektore energetike i komunalnih usluga', kaže Preveden.

U Europi se nakon dvije godine oporavka ove godine predviđa pad aktivnosti private equity fondova, najviše zbog neizvjesne gospodarske situacije i poteškoća s refinanciranjem. Dok ispitanici Poljskoj predviđaju najveći rast aktivnosti fondova, od četiri posto, na njihovim glavnim tržištima, u Velikoj Britaniji i u Njemačkoj, očekuju pad od dva odnosno tri posto. Najveći pad dogodit će se u Grčkoj, od 10 posto, kao i na drugim tržištima s izraženim problemom povjerenja financijskog tržišta, u Italiji i Španjolskoj, od sedam posto.

Većina fondovskih profesionalaca očekuje kako će se ubuduće više baviti razvijanjem postojećeg portfelja, a manje prodajom ili akvizicijama tvrtki. Čak 94 posto ih misli kako će aktivno upravljanje tvrtkama u portfelju biti sve važnije, a tek 15 posto najavljuje nastavak rada na prikupljanju sredstava i novim investicijama. Dvije trećine ispitanika procjenjuje kako će konkurencija u privlačenju kapitala jačati, a više od polovice misli kako dosadašnji poslovni model u sektoru private equity treba mijenjati.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi