POZITIVNI SIGNALI

Izvoz u siječnju skočio 14,7 posto

  • Autor: RBA/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 02.03.2010 10:48
  • Objavljeno 02.03.2010 u 10:27
izvoz

izvoz

Izvor: Corbis / Autor: William Caram

Prema najnovijim podacima DZS-a, u siječnju je robni uvoz iznosio 958 milijuna eura, što je 7,7 posto manje nego u istom mjesecu 2009, dok je robni izvoz iznosio 592 milijuna eura, odnosno 14,7 posto više nego u siječnju 2009. To znači da je prvi put u posljednjih trinaest mjeseci ostvarena pozitivna promjena robnog izvoza, ističu analitičari Raiffeisen banke

Osim baznog efekta, rast izvoza u odnosu na siječanj 2008. posljedica je oporavka na inozemnim tržištima te rasta inozemne potražnje, dok je domaća potražnja još uvijek relativno slaba da bi potaknula veću uvoznu aktivnost. Deficit robne razmjene smanjen je na 367 milijuna eura, što je čak 201 milijun eura manje nego na kraju prosinca, odnosno 156 milijuna eura manje nego na kraju siječnja prošle godine.

Time je deficit robne razmjene došao na najnižu razinu od siječnja 2003. godine, a pokrivenost uvoza izvozom porasla je na 61,7 posto (najviše od kolovoza 2001). Prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti (NKD), u prerađivačkoj industriji, koja čini gotovo 90 posto ukupne robne razmjene, zabilježen je rast izvoza od 24,4 posto te pad uvoza od 18,8 posto. Rast izvoza uz istovremeni pad uvoza zabilježen je još u kategoriji opskrbe vodom, uklanjanja otpadnih voda, gospodarenja otpadom te sanaciji okoliša i u kategoriji stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti.

Prema ekonomskim grupacijama zemalja, na zemlje Europske unije otpada najveći dio robne razmjene Hrvatske s inozemstvom, a među njima prednjače Italija, Njemačka, Slovenija i Austrija. Zanimljivo je da se izvoz u Italiju u siječnju ove godine povećao za 61,6 posto u odnosu na siječanj prošle godine, dok se uvoz smanjio u istom razdoblju za 6,2 posto. Od zemalja izvan EU-a najznačajniji vanjskotrgovinski partneri su Bosna i Hercegovina i Srbija. Izvoz u BIH je pao na godišnjoj razini 20,4 posto, a uvoz 21,6 posto, dok je izvoz u Srbiju pao 14,6 posto, a uvoz porastao 5,8 posto.

Analitičari RBA u nastavku godine očekuju izjednačavanje stopa pada uvoza i izvoza te pogoršanje pokrivenosti uvoza izvozom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi