novce na sunce

Izračunali smo koliko bi prosječnu obitelj koštale zaštitne maske kad bi ih mijenjali po preporuci Stožera. Od iznosa boli glava

14.07.2020 u 19:07

Bionic
Reading

Novi i snažniji val pandemije koronavirusa prisilio je nadležne službe da donesu odluku kako velika većina građana mora nositi zaštitne maske. One su sada obavezne u svim zatvorenim prostorima, pri odlasku u trgovine, domove zdravlja, javnom prijevozu i bolnicama. Neočekivani je to trošak za mnoge, pa smo izračunali koliko prosječnu četveročlanu obitelj mjesečno može koštati ova protuepidemijska mjera i nova režija

Prvi faktor ove računice je broj maski koje pojedincu treba dnevno. Prema riječima ravnateljice Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' Alemke Markotić medicinske maske treba mijenjati svaka tri sata, dok se s pamučnim maskama možete provući s dvije do tri dnevno kroz cijeli dan. Nošenje jedne maske cijeli dan veliki je propust jer njeno neispravno i predugo nošenje također može uzrokovati infekciju.

Stoga osoba koja je na poslu osam sati te koja nakon i poslije posla rješava ostale obaveze poput odlaska po dijete u vrtić, brige za starije, plaćanja režija, odlaska na poštu ili banku u prosjeku u zatvorenim prostorima provodi devet sati, što će reći da joj samo za jedan radni dan treba tri zaštitne jednokratne medicinske maske ili dvije pamučne maske.

Isto to vrijedi i za drugu odraslu osobu iz obitelji, dok se na djeci može ponešto uštedjeti. Ako je za pretpostaviti da su djeca vrtićke dobi ili školarci i ako ih se jednom dnevno povede u nabavu namirnica na njih se troši samo jedna maska, naravno ako ne računamo izvanredne situacije poput odlaska liječniku ili na druga mjesta gdje se provodi više od tri sata.

Dakle, za cijelu obitelj, dvoje odraslih i dvoje djece za jedan radni dan treba vam šest maski za dvoje odraslih i dvije maske za dvoje djece – osam jednokratnih maski sveukupno ili po šest platnenih maski - četiri za odrasle i po dvije za dvoje djece, barem dok traju školski praznici.

Koliko to sve košta? Kako tržište jednokratnih i platnenih maski više ne oskudijeva kao i ožujku i travnju ove godine, cijene su, prema našim provjerama s lokalnim ljekarnama nešto pale, no još uvijek se 'drže'. Maske se danas daju nabaviti već od 2,75 kuna po komadu, no ima i onih lanaca i web trgovina u kojima po jedna maska košta do 5,5, šest kuna pa čak i sedam kuna. U prosjeku, pretpostavit ćemo da jedna zaštitna maska košta četiri kune, sredina je to raspona cijene između najjeftinijih maski u trgovačkim centrima i nešto skupljih iz ljekarni i web-shopova.

  • +13
Stožer civilne zaštite Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

To drugim riječima znači da će prosječna obitelj, koja za radnog dana troši osam takvih maski izdvojiti 32 kune. Ako pak prosječan radni mjesec ima 23 radna dan, to našu prosječnu obitelj košta 736 kuna, čemu još treba pribrojiti sedam dana vikenda, za koji pretpostavljamo da se svaki član obitelji troši samo jednu masku na dan, što je sveukupno 28 maski ili još 112 kuna.

Summa summarum, prosječna četveročlana obitelj, ako će se pridržavati svih mjera koje propisuju nadležne službe mjesečno će potrošiti 212 maski što će je koštati golemih 848 kune. Srećom, ljudima koji su maske obavezne na poslu taj pokriva rješava poslodavac, odnosno on im nabavlja maske, pa je isto tako sigurno za pretpostaviti da je pravi trošak za našu obitelj mjesečno oko 400 kuna, što je i dalje popriličan iznos.

Kada bi se svojim novcem kupovale maske za privatnu upotrebu ali i za posao i to one najjeftinije po 2,75 lipa, ova bi obitelj na maske mjesečno potrošila 214,75 kuna, dok bi ih one skuplje od 5,5 kuna mjesečno stajale 1166 kuna.

  • +8
Od ponedjeljka je na snazi mjera obaveznog nošenja maski u trgovinama i kafićima Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Pamučne maske su daleko isplativija opcija, jer ih se nakon pranja može koristiti duže vrijeme. Pretpostavka je da ih ovoj obitelji treba samo šest na dan, po dvije za odrasle i jedna za djecu te za idući radni dan treba još po šest maski, dok one iskorištene operu i osuše.

Prosječna cijena pamučne zaštitne maske je deset kuna, što je trošak od ukupno 60 kuna po danu te još 60 kuna za idući dan i/ili rezervu ili 120 kuna jednokratno.

Cijela računica s maskama može biti i bitno složenija, ako se u nju uključi i neki drugi članovi obitelji, poput starijih osoba, ili još djece te uvelike ovisi i o zanimanjima kojima se ljudi bave. Jasno je da će osobe koje rade u trgovačkim centrima ili u ugostiteljstvu dnevno trošiti puno više maski od pojedinaca koji rade od kuće te minimalno idu u trgovine i druge 'zatvorene prostore'.

Naravno, nošenje zaštitne maske nije nikakva garancija da se nećete zaraziti koronavirusom niti se nenošenje maske zasad u Hrvatskoj kažnjava pa će tek rijetke obitelji doista i potrošiti brdo novca na ovaj vid zdravstvene zaštite.