istraživanje

Iznenadit ćete se; Hrvatima su najvažniji međuljudski odnosi; a evo što misle u ostatku regije o odabiru radnog mjesta

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 06.11.2019 15:32
  • Objavljeno 06.11.2019 u 15:32
Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija

Izvor: Profimedia / Alamy / Autor: edhar yuralaits

Dvije trećine naših sugrađana (69%) kao najvažniji faktor prilikom odabira radnog mjesta ističe dobre međuljudske odnose. Na drugom mjestu je visina plaće (62%), a na trećem radno vrijeme, pokazalo je istraživanje u kojem je sudjelovalo gotovo 4000 ispitanika od kojih je preko 1000 iz Hrvatske

Promatrajući regiju, dobri međuljudski odnosi važniji su stanovnicima Hrvatske nego ljudima iz ostalih zemalja (65% ispitanika iz Srbije, 64% iz Bosne i Hercegovine te 57% iz Makedonije), navodi se u istraživanju koje je proveo portal MojPosao u suradnji s partnerskim portalima iz regije Posao.ba, Infostud.rs te Vrabotuvanje.com.mk. za vrijeme trajanja 10. regionalnih Virtualnih dana karijera i znanja.

Od ispitanika iz Hrvatske, istraživanju je pristupilo 51% zaposlenih i 43% nezaposlenih osoba, dok se 6% ispitanika još uvijek školuje.

Što je potrebno kako bismo dobili posao?

Na pitanje što misle da najviše utječe na naše šanse za dobivanje posla, većina hrvatskih ispitanika (54%) odgovara kako su to naša znanja i vještine, dok svaka peta osoba (20%) vjeruje kako je riječ o radnom iskustvu. Otprilike 8% ispitanika smatra kako je za pronalazak posla važna sreća, a 6% građana misli da su ključni dobri kontakti i poznanstva.

Stupanj obrazovanja presudnim faktorom smatra svega 3% ispitanika, dok 2% osoba dijeli stav kako ključnu ulogu u pronalasku posla igra stranačka pripadnost.

Ispitanici iz Hrvatske u većoj mjeri od ispitanika iz drugih zemalja regije smatraju da su za dobivanje posla najvažniji znanje i vještine (44% iz Srbije i BiH te 42% iz Makedonije).

Većina hrvatskih ispitanika (70%) u idućih godinu dana planira promijeniti posao, što bi u prijevodu značilo da su Hrvati otvoreniji za promjenu posla u odnosu na ispitanike iz drugih zemalja regije (67% iz Srbije, te po 62% iz BiH i Makedonije). Ako današnju situaciju usporedimo sa stanjem iz 2012. kada je o promjeni posla razmišljala svaka druga osoba (52%) dolazimo do zaključka kako ljudi danas češće razmišljaju o promjeni radne okoline.

Također, dok je prije sedam godina od gubitka posla strahovala polovica građana (52%), koncem 2019. godine za svoje radno mjesto strahuje svaka peta osoba u Hrvatskoj (18%).

U odnosu na zemlje iz regije, uz Hrvate, gubitka posla najmanje se plaše Makedonci (16%), dok je strah nešto izraženiji kod ispitanika BiH (26%) i Srbije (24%).

Većina nezaposlenih traži bilo kakav posao

Dvije trećine nezaposlenih ispitanika (64%) bez posla je posljednja tri mjeseca, svaka deseta osoba (12%) ne radi zadnjih 3 do 6 mjeseci, dok 7% osoba na posao čeka duže od 5 godina.

Većina nezaposlenih u Hrvatskoj (62%) traži bilo kakav posao, bez obzira je li u struci ili izvan nje, dok 28% ispitanika traži posao isključivo u struci. Poslu u struci za koju su se školovali u većoj mjeri se nadaju ispitanici iz BIH (38%), Makedonije (32%) i Srbije (31%).

Ispitanici su sve optimističniji oko perioda pronalaska posla

Najviše ispitanika koji se još školuje očekuje da će posao tražiti manje od tri mjeseca nakon što završe školovanje (41%), petina (19%) očekuje da će posao naći za manje od mjesec dana, a 18% ispitanika se nada da će se zaposliti unutar šest mjeseci od završetka školovanja.

Većina ispitanika koji se još uvijek školuju (60%) ima neke ideje o tome čime se žele baviti u budućnosti, ali nisu još 100% sigurni, dok trećina (32%) točno zna što želi raditi. Hrvati (60%) i Srbi (65%) većinom imaju neke ideje što žele raditi, mada nisu 100% sigurni, dok Bosanci i Makedonci u većini slučajeva točno znaju koji će biti njihov poslovni izbor (57% ispitanika iz BiH te 56% iz Makedonije).

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!