FINANCIAL TIMES:

Ivanec drugu godinu zaredom najbolji europski gradić za strana ulaganja

19.02.2016 u 09:17

Bionic
Reading

Britanski Financial Times je na međunarodnom natječaju Cities and Regions of The Future 2016./2017. (Gradovi i regije budućnosti 2016./2017.), smjestio Grad Ivanec na čelno mjesto liste od top 10 malih gradova u Europi (manjih od 100.000 stanovnika) s najbolje razrađenim strategijama za privlačenje stranih ulaganja

Ovo je već drugi put u dvije godine što tim analitičara FDI-a (grupe Financial Timesa koja se bavi praćenjem, analizom i predviđanjima kretanja u ulagačkom sektoru u međunarodnom biznisu) svrstava Ivanec u popis deset najpoželjnijih ulagačkih destinacija na razini europskih mikro gradova.

'Racionalno i odgovorno trošimo proračunski novac', rekao je za HRT-ov dnevnik gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić. Na krilima ivanečke regije, Varaždinska županija bilježi najveći rast izvoza u zemlji koji bi ove godine trebao iznositi oko milijardu eura.
Prije dvije godine Ivanec je zauzeo 10. mjesto. Analitičari FDI-a su naveli da potencijalnim ulagačima nudi novi iskorak u vidu inovativnih strategija kojima promiče prijateljsko okruženje prema ulagačima.

A Ivancu, na tablici od deset najboljih pridružilo se i Jastrebarsko. A to se povezuje s činjenicom da su ova oba grada certificirana u projektu BFC SEE (Business Friendly Certifikation In South East Europe), koji se ovim pokazuje kao osnova na kojoj se i mali hrvatski gradovi svojim strategijama probijaju u više nego žestokoj međunarodnoj kompeticiji za investicije.

Osnovu poslovnih strategija čini uklanjanje administrativnih zapreka u poslovnim inicijativama potencijalnih investitora te fleksibilna lokalna samouprava koja im je u svakom trenutku na raspolaganju, od aktiviranja pa sve do završetka njihovih poslovnih projekata.