SPAŠAVANJE POSLOVANJA

Italija uvodi kriznu upravu u posrnuloj čeličani

19.01.2024 u 14:28

Bionic
Reading

Italija će uvesti kriznu upravu u nekadašnju čeličanu Ilva kako bi spasila njezino poslovanje, rekla je vlada sindikatima na sastanku održanom u četvrtak.

Odluka je donesena nakon višetjednih sukoba vlade premijerke Giorgie Meloni i ArcelorMittala, glavnog dioničara Acciaierie d'Italia (ADI), nekadašnje Ilve.

Drugi najveći svjetski proizvođač čelika ArcelorMittal posjeduje 62 posto grupe, a preostalih 38 posto drži talijanska država, preko državne agencije za ulaganja Invitalije.

Čeličana već dugo muku muči s financiranjem zbog poskupljenja energije i pada cijena valjanih čeličnih kotura i nagomilala je ogromne dugove prema dobavljačima, uključujući i talijanskog energetskog diva Eni.

Prije tjedan dana ministar industrije Adolfo Urso signalizirao je moguću intevenciju, rekavši da bi u raspravi u parlamentu da su potrebne "drastične mjere" u nekadašnjoj Ilvi, koju vlada Giorgie Meloni smatra ključnom za opskrbu Italije čelikom. 

Vlada optužuje ArcelorMittal da nije ispoštovao preuzete obaveze i predložila je da Invitalia u ADI ubrizga 320 milijuna eura i podigne vlasnički udio na 66 posto, u sklopu šireg plana dokapitalizacije tvrtke.

No, ArcelorMittal ne želi se obavezati na nova ulaganja ni kao manjinski dioničar pa je prijedlog propao.

Vlada sada želi osigurati likvidnost čeličani zajmom s rokom dospijeća do pet godina, a posebna uprava omogućila bi joj restrukturiranje dugova i obveza u razdoblju potrage za novim industrijskim partnerom. 

Michele De Palma iz glavnog sindikata metalaca FIOM kazao je da Rimu treba oko dva tjedna da imenuje jednog ili više povjerenika.

Dodao je da je ArcelorMittal u međuvremenu pokrenuo proceduru za postizanje izvansudske nagodbe, što se po vladinim dužnosnicima čini gubljenjem vremena.

Ni iz ArcelorMittala, kao ni iz Invitalije nisu bili dostupni za komentar najavljenog vladinog poteza.

Vlasnik bi se potencijalno moglo žaliti na odluku Rima nakon što ona stupi na snagu.

ADI u golemoj čeličani u Tarantu izravno zapošljava 8.200 ljudi i značajan je poslodavac na slabo razvijenom jugu Italije, primjećuje Reuters.