dan zaljubljenih

Istraživanje pokazalo kako će Hrvati proslaviti Valentinovo: Darujemo sebi, ali i svojim kućnim ljubimcima

03.02.2023 u 13:17

Bionic
Reading

Uoči Valentinova na Jeftinije.hr (dio Heureka grupe) provedena je anketa među korisnicima, uz pitanja: Slave li Hrvati Valentinovo? Kome će (ako ikome) kupiti poklon ove godine? Što bi sami najradije dobili za Valentinovo i koliko su novca spremni izdvojiti za poklone?

Čak 41 posto ispitanika tvrdi da ne slavi Valentinovo, 37 posto njih je odgovorilo da je obilježavanje Valentinova neizostavno, dok je 22 posto potrošača odgovorilo da to rade tek ponekad. Velika većina ispitanika koja i inače slavi Valentinovo, proslavit će ga i ove godine, njih čak 81 posto.

Darujemo sami sebe, ali i svoje kućne ljubimce

Većina Valentinovo smatra praznikom zaljubljenih, odnosno danom na koji slave ljubav sa svojim životnim partnerima. Tako će većina Valentinovo proslaviti sa suprugom ili djevojkom, mužem odnosno dečkom (86 posto), pet posto ispitanika će dan provesti s prijateljima, a dobar dio ispitanika proslavit će sa svojim četveronožnim ljubimcima (konkretno, njih tri posto sa svojim psima, a dva posto sa svojim mačkama).

Slični su i odgovori na pitanje – koga sve ove godine planirate darivati. Najzanimljivije među odgovorima je činjenica da će šest posto ispitanih – darivati sami sebe.

Koji su najpoželjniji pokloni za Valentinovo?

Više od četvrtine ispitanika odgovorilo je da će se najviše obradovati – cvijeću, 17 posto priželjkuje parfem, sedam posto ih zamišlja da je sat savršen poklon za Valentinovo, a 12 posto će se razveseliti čokoladi. Nadalje, 26 posto ispitanika voljelo bi da ih parter 14. veljače izvede na romantičnu večeru, sedam posto njih veseli se novom komadu nakita, a sedam posto donjem rublju.

Koliko planiramo potrošiti za Valentinovo?

Čak 33 posto ispitanika je odgovorilo da će za ovogodišnje Valentinovo potrošiti između 20 i 40 eura. Gotovo 26 posto će potražiti povoljnije poklone i planiraju potrošiti najviše 20 eura. Nadalje, 28 posto ispitanika će na poklone za svoje ljubavi potrošiti od 40 do 100 eura. Tek šest posto ispitanih planira potrošiti bilo gdje između 100 i 200 eura, dok prilično visokih sedam posto planira trošak veći od 200 eura.