RBI

Unatoč problemima u Rusiji, Raiffeisen znatno povećao dobit i prihode

03.02.2023 u 13:07

Bionic
Reading

Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) preliminarno je izvijestila o snažnom rastu dobiti i prihoda u 2022. godini u okruženju podignutih kamatnih stopa, ali i znatno viših troškova rizika u poslovanju u Rusiji i Bjelorusiji. Banka je prošlu godinu zaključila s operativnim prihodom od 9,7 milijardi eura, većim za 74,3 posto nego u 2021., pokazuje preliminarno izvješće, objavljeno u srijedu.

Neto prihod od kamata poskočio je 52 posto, na 5,1 milijardu eura. Kada se isključe podružnice u Rusiji i Bjelorusiji, uvećan je 37 posto, na 3,4 milijarde eura.

Neto prihod od naknada i provizija gotovo je udvostručen, na 3,9 milijardi eura. Kada se isključi rusko i bjelorusko poslovanje, porastao je 16 posto, na 1,7 milijardi eura.

RBI je prošlu godinu zaključio s konsolidiranom dobiti od 3,63 milijarde eura, više nego dvostruko većom nego u 2021.

Kada se isključe Rusija i Bjelorusija i prodaja bugarske podružnice, prilagođena konsolidirana dobit iznosila je 982 milijuna eura i veća je 35 posto nego u 2021.

Troškovi rizika bili su u 2022. više nego tri puta veći nego u 2021., poskočivši na 949 milijuna eura, uključujući 490 milijuna eura knjiženih u Rusiji i Bjelorusiji.

Stopa adekvatnosti kapitala iznosila je na kraju prošle godine 16 posto i bila je viša za 1,4 postotna boda nego na kraju rujna. Kada se isključi Rusija, iznosila je 14 posto.

RBI je analizirao strateške opcije za poslovanje u Rusiji, uključujući i moguće povlačenje, nakon što su ruske oružane snage upale u Ukrajinu u veljači prošle godine.

"Ima zainteresiranih" za RBI-jevo poslovanje u Rusiji, rekao je izvršni direktor austrijske banke Johann Strobl na konferenciji za novinare u srijedu, dodavši da ne može ulaziti u detalje.

"Još smo u fazi analize", rekao je Strobl.

RBI posluje u Rusiji od raspada Sovjetskog Saveza i zauzima deseto mjesto na ljestvici po aktivi, napominje Reuters.