U ŠOPING PREKO GRANICE

Istranima se opet isplati po namirnice u Italiju, neki artikli su u Hrvatskoj i tri puta skuplji

20.02.2022 u 18:00

Bionic
Reading

Već dugi niz godina, još iz doba Jugoslavije, opće je poznato da Istrijani odlaze u Italiju po špežu (nabavka namirnica), kao i Slavonci u Mađarsku. Obzirom na trenutnu gospadarsku situaciju, inflaciju i težnju za najoptimalnijom potrošnjom dostupnih budžeta građana, Glas Istre napravio je komparaciju cijena odabranih proizvoda u Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji

Odabrani proizvodi ne spadaju u klasičnu potrošačku košaricu, kojom se obično uspoređuju cijene proizvoda, već su izabrani proizvodi, brendovi i veličine pakiranja koji se mogu usporediti u tri navedene države.

Cilj nije bio naći bilo koji proizvod nego se nastojalo naći proizvode koji su građanima prepoznatljivi. Cijene koje su bile izražene u eurima preračunate su u kune prema srednjem tečaju Hrvatske narodne banke na dan analize.

U odabiru Glasa Istre našlo se 16 proizvoda u trgovinama u Hrvatskoj (Pula), Sloveniji (Kopar) i Italiji (Muggia pored Trsta). Radi se o opće poznatim proizvodima kao što su primjerice Dove gel za tuširanje, Lenor omekšivač, pasirana rajčica Mutti i drugima kojima se koristimo u jednom prosječnom kućanstvu.

Neki proizvodi na određenim mjestima bili su na akciji, primjerice šampon Loreal u Hrvatskoj i Dove gel za tuširanje u Italiji, dok su ostali bili po redovnoj cijeni.

Proizvodi poput Nutelle i Dasha u Italiji su 10 do 20 kuna jeftiniji nego kod nas, ali posebno je fascinantna činjenica da Grana Padano sir plaćamo duplo skuplje u Hrvatskoj nego u Italiji, a tunu Rio Mare skoro troduplo!

Donekle utješno po Hrvate je da su cijene u Sloveniji, približno jednake kao u Hrvatskoj, pa čak i veće. Naravno, Slovenci imaju i znatno veće plaće, ali manje od Talijana. Tako da je kupovna moć vrlo jasna: uvjerljivo najveća je u Italiji, a uvjerljivo najmanja u Hrvatskoj.

Građani Pule nisu iznenađeni razlikom u cijenama jer je većina onih s kojima smo razgovarali već čula od prijatelja koji redovito kupuju u Italiji da je ušteda velika.