ŠEF EUROZONE REZERVIRAN

Irska odbila dogovor o minimalnom globalnom porezu od 15 posto

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 01.07.2021 23:10
  • Objavljeno 01.07.2021 u 23:09
Pascal Donohoe

Pascal Donohoe

Izvor: Profimedia / Autor: Niall Carson / PA Images / Profimedia

Irska je u četvrtak odbila potpisati izjavu o uvođenju globalnog minimalnog poreza od 15 posto kako bi se izbjegle porezne oaze za multinacionalne kompanije, koju je podržalo 130 od 139 zemalja koje o tome pregovaraju

Izjavu iza koje stoji 130 zemalja objavila je Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) sa sjedištem u Parizu, a ona predviđa globalni minimalni porez od 15 posto i veće oporezivanje najvećih multinacionalnih kompanija u zemlji u kojoj su ostvarile profit.

Irski ministar financija Pascal Donohoe, koji pregovara u ime Dublina, kazao je da Irska načelno podržava sporazum te da će nastaviti pregovarati.

"Nisam danas bio u poziciji pridružiti se konsenzusu o sporazumu i specifičnoj stopi globalnog poreza od najmanje 15 posto", navodi se u priopćenju irskog ministra.

"Izrazio sam rezervu Irske, ali ostajem predan tom procesu i nastojim pronaći ishod koji Irska još uvijek može podržati", dodao je.

Uz stopu poreza na dobit kompanija od 12, 5 posto Irska je uspjela privući neke od najvećih multinacionalnih kompanija te može izgubiti više od većine zemalja, ako se usvoji prijedlog.

Donohoe, koji je također predsjednik eurozone, kazao je da podržava "Prvi stup" koji predviđa preraspodjelu dijela poreza zemlji u kojoj je zarađen profit jer bi to "donijelo stabilnost i sigurnost međunarodnom poreznom okviru".

Prethodno je rekao kako želi da se sporazumom omogući manjim zemljama da koriste poreznu politiku kao sredstvo kompenziranja u odnosu na prirodne prednosti koje uživaju veće zemlje za privlačenje većih investicija i tvrtki.

Jedan od osam irskih radnika zaposlen je u multinacionalnim kompanijama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!