SNAŽAN RAST

Inozemni dug uzletio na 47,4 mlrd. eura

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 25.07.2012 15:54
  • Objavljeno 25.07.2012 u 15:54
Slavko Linić

Slavko Linić

Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongračić/CROPIX

Hrvatski bruto inozemni dug na kraju travnja ove godine dosegnuo je razinu od 47,4 milijarde eura, što je povećanje od 1,7 milijardi eura u odnosu na kraj prošle godine, objavila je Hrvatska narodna banka.

Nakon neznatnog povećanja tijekom prvog ovogodišnjeg tromjesečja bruto inozemni dug snažno je porastao tijekom travnja, potaknut poglavito novim zaduživanjem središnje države koja je u travnju izdala obveznicu na američkom tržištu vrijednu 1,5 milijardi dolara, napominju analitičari hrvatske središnje banke u najnovijem Biltenu HNB-a.

Dodaju kako se stanje duga države povećalo i zbog preuzimanja dijela inozemnih obveza triju brodogradilišta na temelju izdanih jamstava u iznosu od oko 300 milijuna eura, što je sastavni dio programa njihova restrukturiranja.

Kao rezultat svega toga, dug države na kraju travnja dosegnuo je 8,5 milijardi eura, što čini 18 posto ukupnih inozemnih obveza, dok je udio duga države u ukupnom hrvatskom vanjskom dugu krajem prošle godine iznosio 15,3 posto. U odnosu na kraj prošle godine inozemni dug države veći je za 1,5 milijardi eura. Poslovne banke, nakon što su u prva tri mjeseca povećale svoje inozemne obveze za 100 milijuna eura, tijekom travnja nisu imale većih transakcija te je njihov dug stagnirao na razini od 11,8 milijardi eura. Travanjskom prirastu duga manjim su dijelom pridonijela i privatna nefinancijska poduzeća te nebankarske financijske institucije, dok su se javna poduzeća nastavila razduživati.

Inozemni dug ostalih domaćih sektora(trgovačka društva i nebankarske financijske institucije) na kraju travnja iznosio je 20,3 milijardi eura, što je udio od 42,8 posto u ukupnom vanjskom dugu Hrvatske, a u odnosu na kraj prošle godine veći je za oko 111 milijuna eura. Unutar ostalih domaćih sektora povećan je dug privatnih tvrtki (čemu je najviše pridonijelo izdanje obveznice Agrokora na inozemnom tržištu u iznosu od 300 milijuna eura), dok su se javna i mješovita trgovačka društva nastavila razduživati.

Iz HNB-a navode i da je iznos kašnjenja privatnih nefinancijskih poduzeća u otplati glavnice i kamata dosegnuo dosad najvišu vrijednost te čini čak 8,1 posto njihova ukupnog duga, dok je isti pokazatelj u pretkriznom razdoblju iznosio približno 3 posto. Ipak, napominju, većina zabilježenih kašnjenja odnosi se na manji broj poduzeća u financijskim problemima, pri čemu su čak tri četvrtine ukupnih kašnjenja koncentrirane u 5 posto poduzeća obuhvaćenih uzorkom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi