poslovni forum

Inicijativa triju mora: Gospodarski rast srednje Europe ovisi o poboljšanju infrastrukturnih veza

07.09.2023 u 14:09

Bionic
Reading

Izgradnja i poboljšanje postojećih interkonekcijskih infrastrukturnih veza ključne su stavke snažnog gospodarskog rasta područja srednje Europe, poruka je poslovnog foruma Inicijative triju mora, koja se 6. i 7. rujna održava u Bukureštu, a na kojem sudjeluju i hrvatske tvrtke

Kako je priopćila Hrvatska gospodarska komora, u okviru tog summita u četvrtak je održan poslovni forum na kojem je sudjelovalo hrvatsko gospodarsko izaslanstvo na čelu s potpredsjednicom HGK za graditeljstvo i promet Mirjanom Čagalj, uz devet tvrtki: Altpro, CIO, INA, Ires ekologija, Končar-Inženjering, LNG Hrvatska, Odašiljači i veze, Plinacro i Lučka uprava Rijeka.

Robna razmjena sa zemljama članicama Inicijative triju mora u 2022. godini iznosila je 33,8 posto ukupne robne razmjene Hrvatske sa svijetom. Zemlje članice Inicijative sudjeluju u izvozu Hrvatske 35,4 posto, dok u uvozu sudjeluju s 32,9 posto. Turisti iz pet zemalja Inicijative triju mora (Poljske, Slovenije, Austrije, Češke i Mađarske) ostvarili su prethodnih godina gotovo 44 posto noćenja svih stranih turista u Hrvatskoj.

Inicijativa triju mora neformalna je inicijativa koja obuhvaća 12 država članica EU između Jadrana, Baltika i Crnog mora: Austriju, Bugarsku, Hrvatsku, Češku, Estoniju, Mađarsku, Latviju, Litvu, Poljsku, Rumunjsku, Slovačku i Sloveniju. Summit 3SI okuplja visokorangirane predstavnike država članica Inicijative i drugih država-članica EU, Europske komisije, Sjedinjenih Američkih Država i drugih zainteresiranih zemalja.

Primarni cilj Inicijative je poticanje gospodarskog rasta i otpornosti regije kroz glavna područja djelovanja: energetika (dekarbonizacija i obnovljivi izvori energije, nuklearna energija i vodik), promet (željeznički i cestovni) i digitalizacija (cyber sigurnost u oblaku, strateški pristupi sigurnom, održivom i ubrzanom usvajanju umjetne inteligencije), navode iz HGK.