BLAG RAST

Inflacija u srpnju na godišnjoj razini 1 posto

  • Autor: tportal.hr/RBA
  • Zadnja izmjena 16.08.2010 16:01
  • Objavljeno 16.08.2010 u 16:01
tportal

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Neja Markičević

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, prosječna godišnja stopa inflacije mjerena indeksom potrošačkih cijena za srpanj iznosila je 1 posto

Iako je godišnji rast potrošačkih cijena u srpnju najviši u posljednjih šest mjeseci, stope njihova rasta i dalje su razmjerno niske, što je prvenstveno posljedica niske razine domaće potražnje. Promatrano prema skupinama prema namjeni potrošnje, godišnji rast cijena uglavnom je posljedica viših cijena energije.

Tako su u kategoriji stanovanje, voda, energija, plin i druga goriva cijene porasle 7 posto, što je prvenstveno potaknuto rastom cijena tekućih goriva (+22,1 posto) te plina (+17,1 posto). Više cijene goriva posljedično su djelovale i na cijene prometa. Naime, cijene prometa su zabilježile rast za 3,7 posto godišnje, što je primarno posljedica rasta cijena goriva i maziva za osobna vozila (+10,2 posto).

U suprotnom smjeru, dakle na godišnji pad potrošačkih cijena, ponovno su najviše utjecale niže cijene prehrane i bezalkoholnih pića (-1 posto). Dodatno su tome doprinijele i niže cijene odjeće i obuće, koje su zabilježile pad za 6 posto godišnje. Niže cijene prehrambenih proizvoda i bezalkoholnih pića rezultat su brojnih akcija sniženja proizvoda da bi se privuklo kupce, dok je pad cijena obuće i odjeće rezultat ranijeg početka sezonskih sniženja nego prošle godine.

Na mjesečnoj razini, odnosno u usporedbi s lipnjem, cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju manje su za 0,4 posto. Tom su padu najviše pridonijela sezonska sniženja cijena odjeće i obuće (-8,1 posto) te cijene prehrane i bezalkoholnih pića (-0,2 posto). Kumulativno, u prvih sedam mjeseci cijene dobara i usluga prosječno su porasle za 1,1 posto godišnje.

Analitičari Raiffeisen banke smatraju da će stopa inflacije nadalje ostati niska, jer je teško očekivati osjetniji oporavak domaće potražnje do kraja godine. Ipak, prema kraju godine vjerojatne su nešto veće stope, s obzirom na očekivano intenziviranje gospodarske aktivnosti, razmjerno nisku bazu, ali i najavljena poskupljenja.

Nastavak oporavka na inozemnim tržištima trebao bi utjecati na rast potražnje za sirovom naftom kao osnovnom proizvodnom sirovinom i posljedično na cijene nafte, a s obzirom da uvoz energenata predstavlja značajnu stavku u ukupnom uvozu, rast cijena energenata odrazit će se i na domaće tržište. Osim toga, rast administrativno utvrđenih cijena, poput očekivanog rasta cijena električne energije, mogao bi se preliti na cijene ostalih dobara za osobnu potrošnju. Prosječna stopa inflacije u ovoj godini trebala bi biti ispod 2 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi