rastu cijene

Inflacija probija rekorde, u Njemačkoj u listopadu najviša u 28, a u SAD-u najviša u 30, zanimljivo je što o tome misle američki pandani Mariću i Vujčiću

  • Autor: Tomislav Oharek
  • Zadnja izmjena 10.11.2021 15:41
  • Objavljeno 10.11.2021 u 15:23
Angela Merkel

Angela Merkel

Izvor: EPA / Autor: JOHANNES STEIN / POOL

Inflacija u Njemačkoj dosegnula je u listopadu najvišu razinu u 28 godina, potaknuta rastom cijena energije i niskom poredbenom osnovicom u 2020. godini kada je privremeno snižen PDV na neke proizvode, izvijestio je statistički ured

Potrošačke cijene u Njemačkoj bile su u listopadu 4,5 posto veće nego u istom mjesecu prošle godine, potvrdio je u četvrtak Destatis. To je najviša stopa inflacije od kolovoza 1993. godine kada je iznosila 4,6 posto, javlja Hina.

U rujnu ove godine cijene su na godišnjoj razini porasle 4,1 posto.

Inflaciju već mjesecima potiče snažan rast cijena energije, koje su u listopadu bile više za 18,6 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, pokazali su službeni podaci. Cijene lož-ulja dvostruko su više nego u listopadu 2020.

Kada se isključe energenti, cijene su u listopadu porasle 3,1 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec.

U Destatisu izdvajaju i nisku poredbenu osnovicu u drugoj polovini 2020. godine kada je vlada privremeno snizila stopu PDV-a kako bi poduprla potrošnju u pandemijskoj krizi, i probleme u nabavi.

  • +3

Angela Merkel otvorila je tvornicu litijskih baterija u sklopu koncerna Daimler AG

Izvor: EPA / Autor: FILIP SINGER

Situacija nije puno bolja ni s druge strane Atlantika, pa je tako inflacija u SAD-u u listopadu porasla na najvišu razinu u posljednjih 30 godina piše CNBC. Indeks potrošačkih cijena koji obuhvaća široku gamu proizvodai usluga - od cijena goriva i zdravstvenih usluga do namirnica i stanarine, na godišnjoj je razini porastao za 6,2 posto. Na mjesečnoj razini je pak CPI indeks veći za 0,9 posto. Pomalo zabrinjava to što su brojke veče od predviđanja, pa su tako u Dow Jonesu očekivali godišnji rast od 5,9 posto, a mjesečni za 0,6 posto.

Kada se isključe volatilne cijene hrane i energenata, cijene su u listopadu porasle 0,6 posto, dok se očekivao rast od 0,4 posto. Međutim, na godišnjoj razini riječ je o rastu od 4,6 posto, koji je viši od prognoziranih 4 posto i najviši je od studenoga 1990. godine.

Jerome Powell

Izvor: EPA / Autor: MICHAEL REYNOLDS

Ovi podaci dolaze u vrijeme dok šef Feda Jerome Powell i ministrica financija Janet Yellen ustraju na stavu kako je trenutni rast cijena privremen i povezna s pademijom koronavirusa. Također, unatoč tome što je inflacijski pritisak intenzivniji nego što su to očekivali njih dvoje očekuju da će se stanje normalizirati tijekom iduće godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!