PODACI ZA TRAVANJ

Inflacija u EU usporila na 8,1 posto, a u eurozoni ubrzala na 7 posto

17.05.2023 u 13:02

Bionic
Reading

Rast cijena u EU usporio je u travnju, izvijestio je u srijedu Eurostat, potvrdivši istodobno procjenu koja pokazuje blago ubrzanje inflacije u eurozoni.

Inflacija u eurozoni, iskazana harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), iznosila je u travnju sedam posto, pokazali su Eurostatovi izračuni.

U ožujku cijene su na području primjene zajedničke europske valute porasle za 6,9 posto.

Na razini EU-a indeks je pokazao rast potrošačkih cijena u travnju za 8,1 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, nakon 8,3-postotnog povećanja u ožujku.

Na mjesečnoj razini potrošačke cijene uvećane su na oba područja za 0,6 posto, nakon 0,9-postotnog rasta u ožujku.

Blago ubrzanje inflacije u eurozoni odražava opetovani rast cijena energije, za 2,4 posto u odnosu na prošlogodišnji travanj. U ožujku njezine su cijene bile niže za 0,9 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim mjesecom.

Među zemljama EU-a koje nisu u sastavu eurozone najvišu stopu inflacije bilježila je u travnju Mađarska, od 24,5 posto. Dvoznamenkasti rast cijena bilježile su i Poljska i Češka, od 14,0 odnosno 14,3 posto

U eurozoni najvišu stopu inflacije bilježila je Latvija, od 15,0 posto, a pridružila joj se Slovačka gdje je iznosila 14,0 posto.

U Hrvatskoj su prema HICP-u u travnju cijene porasle za 8,9 posto. Prva Eurostatova procjena, objavljena početkom mjeseca, pokazala je 8,8-postotni rast cijena.