POZITIVNO IZNENAĐENJE

Industrijska proizvodnja u travnju porasla 2,7 posto

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 31.05.2011 16:11
  • Objavljeno 31.05.2011 u 16:05
PAMUČNA INDUSTROJA TEKSTILNA INDUSTRIJA

PAMUČNA INDUSTROJA TEKSTILNA INDUSTRIJA

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/Vecernji l

Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u travnju porasla za 3,9 posto u usporedbi s ožujkom, a zabilježila je rast i na godišnjoj razini, u odnosu na travanj prošle godine, za 2,7 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku. Travanjski podaci predstavljaju pozitivno iznenađenje nakon snažnog pada industrijske proizvodnje tijekom prvog tromjesečja

To je prvi rast industrijske proizvodnje na godišnjoj razini u ovoj godini.

Industrijska je proizvodnja u prvom tromjesečju ove godine zabilježila pad za 4,9 posto u odnosu na prvo tromjesečje lani, a porast u travnju ublažio je kumulativnu stopu pada i podaci za prva četiri mjeseca pokazuju pad proizvodnje za 2,9 posto

Podaci prema glavnim industrijskim grupacijama pokazuju da je u travnju ove u odnosu na travanj prošle godine porasla proizvodnja kapitalnih proizvoda za 9,5 posto te netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 9,4 posto, dok je pad proizvodnje zabilježen kod trajnih proizvoda za široku potrošnju za 3 posto, intermedijarnih proizvoda za 3,2 posto, a pala je i proizvodnja energije i to za 5,6 posto.

Prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti u travnju je na godišnjoj razini zabilježen pad proizvodnje u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 9,1 posto, a u rudarstvu i vađenju pad za 6,2 posto.

Tako je na rast ukupne industrijske proizvodnje u travnju ove u odnosu na travanj prošle godine utjecao rast u najznačajnijoj, prerađivačkoj industriji i to za 4,7 posto.

Pritom neke važne djelatnosti prerađivačke industrije bilježe visoke stope rasta proizvodnje, primjerice proizvodnja pića rast za 12 posto, prehrambenih proizvoda za 17,6 posto, a nakon dužeg razdoblja i proizvodnja ostalih prometnih sredstava, pod kojim statistika vodi brodogradnju, bilježi rast proizvodnje za 24,1 posto.

U travnju ove u odnosu na travanj prošle godine visok rast bilježi i proizvodnja strojeva i uređaja, za 48,7 posto, proizvodnja motornih vozila, prikolica i poluprikolica za 49,4 posto, proizvodnja rafiniranih naftnih proizvoda za 58,5 posto, itd.

Nekoliko je pak djelatnosti koje i u travnju bilježe pad proizvodnje na godišnjoj razini, primjerice proizvodnja duhanskih proizvoda pad za 22 posto, ili proizvodnja računala te elektroničkih i optičkih proizvoda pad za 74,3 posto.

Državni zavod za statistiku danas je objavio i da su zalihe gotovih proizvoda pri proizvođačima u travnju u odnosu na ožujak porasle za 7 posto, dok su u odnosu na travanj prošle godine porasle za 11,4 posto.

Broj zaposlenih u industriji u travnju je u odnosu na ožujak blago porastao, za 0,1 posto, dok je u odnosu na prošlogodišnji travanj zaposlenih u industriji bilo 4 posto manje.

Proizvodnost rada u hrvatskoj je industriji u prva četiri mjeseca ove godine porasla za 2,2 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi