PREKID NEGATIVNOG TRENDA

Industrijska proizvodnja u rujnu porasla 3,1 posto

21.10.2010 u 12:41

Bionic
Reading

Preliminarni statistički podaci za rujan pokazuju da je industrijska proizvodnja na godišnjoj razini porasla 3,1 posto. Prekid negativnog trenda posljedica je baznog učinka (u rujnu prošle godine pad je iznosio 9,6 posto) blagog intenziviranja gospodarske aktivnosti i kontinuiranog relativno snažnog pada zaliha industrijskih proizvoda, navode analitičari Raiffeisen banke, uz naglasak da aktualni podaci predstavljaju pozitivno iznenađenje

Najveći godišnji rast zabilježen je u proizvodnji netrajnih proizvoda za široku potrošnju (+10 posto). Iako nije najveći, zasigurno je najznačajniji rast proizvodnje kapitalnih dobara od 5,2 posto. Premda je rast u tom segmentu dominantno posljedica niske prošlogodišnje baze, pozitivni pomaci nakon dugotrajnog i kontinuiranog pada bude blag optimizam.

Rast je zabilježen i u proizvodnji energije (+5,4 posto). U drugom smjeru, dakle na pad industrijske proizvodnje, najviše je djelovao pad proizvodnje trajnih proizvoda za široku potrošnju (-10,4 posto). S obzirom da se radi uglavnom o dobrima čija se kupnja može odgoditi, padom raspoloživog dohotka te posljedično padom potražnje, smanjena je i njihova proizvodnja. Pad proizvodnje zabilježen je i kod intermedijarnih proizvoda (-3,8 posto).

Rast proizvodnje ostvaren je i na mjesečnoj razini. Tako je u rujnu u odnosu na kolovoz industrijska proizvodnja porasla 3,3 posto, potaknuta rastom proizvodnje trajnih proizvoda za široku potrošnju (+15,0 posto), kapitalnih proizvoda (+8,2 posto) i netrajnih proizvoda za široku potrošnju (+6,3 posto).

U prvih devet mjeseci u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje industrijska je proizvodnja smanjena za 1,5 posto, čemu je najviše doprinio pad proizvodnje intermedijarnih proizvoda (-6,7 posto).

Iako je rast industrijske proizvodnje u rujnu dugo očekivana dobra vijest, posebno jer je uvelike temeljen na rastu proizvodnje kapitalnih dobara, o njenom oporavku još je rano govoriti, ističu analitičari RBA.

Do kraja godine oni očekuju blage stope rasta, jer je domaća potražnja, čiji je utjecaj ključan s obzirom da hrvatsko gospodarstvo nije izvozno orijentirano pa ne može osigurati stabilniji rast, još uvijek razmjerno slaba.