U RUJNU PALA 4%

Industrijska proizvodnja tone već šest mjeseci

29.10.2013 u 12:34

Bionic
Reading

Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u rujnu pala za 4 posto na godišnjoj razini, što je znatno veći pad nego što se očekivalo i veći nego mjesec dana prije. Državni zavod za statistiku objavio je danas da je industrijska proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podacima, u rujnu skliznula za 3,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na rujan prošle godine pala za 4 posto

To je znatno veći pad nego što se očekivalo. Četiri makroekonomista, koja su sudjelovala u anketi Hine, procjenjivala su u prosjeku da je u rujnu industrijska proizvodnja pala za 1,8 posto na godišnjoj razini. Njihove procjene pada kretale su se u rasponu od 0,4 do 3,0 posto.

To je već šesti mjesec zaredom kako industrija slabi, pri čemu je pad ubrzan u odnosu na kolovoz, kada je proizvodnja skliznula za 3,5 posto.

'Industrijska je proizvodnja u rujnu nastavila s negativnim godišnjim stopama, uz dodatno ubrzavanje stope pada u usporedbi s kolovozom. Pad od 4 posto u odnosu na rujan prošle godine snažniji je nego što smo očekivali', navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na izvješće DZS-a.

Pad proizvodnje posljedica je nejake domaće i inozemne potražnje, kao i restrukturiranja domaće industrije.

U rujnu je na godišnjoj razini najviše, 11,8 posto, potonula proizvodnja kapitalnih proizvoda, a s padom od 8,9 posto slijedi proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju. Proizvodnja intermedijarnih proizvoda pala je, pak, za 2,7 posto.

S druge strane, proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju u rujnu je porasla za 10,5 posto na godišnjoj razini, dok je proizvodnja energije povećana za 8,5 posto.

Ukupno je u prvih devet mjeseci ove godine industrijska proizvodnja pala za 1,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

'Do kraja ove godine ne očekujemo značajniji oporavak industrijske proizvodnje. U idućoj godini očekujemo da će investicije biti pokretač rasta domaćeg gospodarstva i dati pozitivne pomake i u industrijskoj proizvodnji', zaključuju analitičari Raiffeisenbank Austria.