IZNAD OČEKIVANJA

Industrija u prosincu porasla 1,2 posto

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 27.01.2012 16:04
  • Objavljeno 27.01.2012 u 16:00
VARTEKS TEKSTILNA INDUSTRIJA

VARTEKS TEKSTILNA INDUSTRIJA

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Željko Hajdinjak

Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u lanjskom prosincu porasla za 1,2 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, što je bolji podatak nego što se očekivalo

Državni zavod za statistiku objavio je danas da je, prema desezoniziranim podacima, industrijska proizvodnja u prosincu porasla za 0,5 posto u odnosu na studeni, a za 1,2 posto u odnosu na prosinac prethodne godine.

To je znatno bolji podatak nego što se očekivalo. Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekivalo je u prosjeku da je u prosincu industrija oslabila za 0,7 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Pritom je njih troje očekivalo pad proizvodnje između 0,5 i 3 posto, a dvoje rast od 0,5 posto.

Najviše je, 32,7 posto, u prosincu na godišnjoj razini porasla proizvodnja kapitalnih proizvoda, a s rastom od 15,2 posto slijedi proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju ojačala 3 posto.

S druge strane, proizvodnja energije pala je za 17,1 posto, a intermedijarnih proizvoda za 4,9 posto. Unatoč rastu u prosincu, u cijeloj prošloj godini industrijska je proizvodnja pala.

'Ukupna industrija i treću godinu zaredom bilježi pad, što je rezultat slabe domaće potražnje i niske konkurentnosti gospodarstva', navode analitičari Direkcije za ekonomska istraživanja Raifeisenbank Austria u osvrtu na izvješće.

Ukupno je u prošloj godini industrijska proizvodnja pala za 1,2 posto. Pritom je najviše, 8,7 posto, pala proizvodnja energije, dok je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju oslabila 5,1, a intermedijarnih proizvoda 4,5 posto.

Proizvodnja kapitalnih proizvoda porasla je lani 11,1, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju 0,7 posto.

'Zbog razmjerno slabe domaće potražnje, za koju nije realno očekivati skoriji oporavak, te usporenog oporavka na glavnim izvoznim tržištima, uz istovremene strukturne slabosti i nisku konkurentnost, ni u ovoj godini ne možemo očekivati značajniji oporavak domaće industrijske proizvodnje. Štoviše, u 2012. godini očekujemo nastavak pada industrijske proizvodnje, za oko 2 posto', navode analitičari Direkcije za ekonomska istraživanja Raifeisenbank Austria

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi