RAST SEDMI MJESEC ZA REDOM

Industrija porasla za 2,8 posto - manje od očekivanja

29.09.2015 u 12:14

Bionic
Reading

U kolovozu je industrijska proizvodnja u Hrvatskoj porasla za 2,8 posto na godišnjoj razini, što je već sedmi mjesec zaredom kako raste, ali manje od očekivanja i sporije nego mjesec dana prije

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u utorak da je industrijska proizvodnja, prema desezoniziranim podacima, u kolovozu pala za 4,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je prema kalendarski prilagođenim podacima porasla 2,8 posto u odnosu na kolovoz prošle godine.

To je već sedmi mjesec zaredom kako proizvodnja raste, ali sporije nego mjesec dana prije, kada je ojačala 3,9 posto na godišnjoj razini.

To je i sporiji rast nego što se očekivalo. Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je u kolovozu industrijska proizvodnja porasla za 4,4 posto na godišnjoj razini. Njihove procjene rasta kretale su se u rasponu od 4 do 5,5 posto.

'Osim učinka baznog razdoblja, nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta industrijske proizvodnje uvelike je podržan i oporavkom inozemne potražnje', navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

U kolovozu je najviše, za 14,7 posto na godišnjoj razini, skočila proizvodnja kapitalnih proizvoda, a s rastom od 7,8 posto slijedi proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju.

Proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju porasla je, pak, 7,0 posto.

S druge strane, proizvodnja intermedijarnih proizvoda pala je u kolovozu za 6,7 posto na godišnjoj razini, dok je proizvodnja energije skliznula 1,7 posto.

Ukupno je u prvih osam mjeseci ove godine industrijska proizvodnja bila 1,9 posto veća u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

'Zbog izuzetno niske baze, ali i nastavka rasta inozemne potražnje te uz blagi oporavak domaće potražnje, do kraja godine očekujemo nastavak pozitivnih stopa rasta ukupne industrijske proizvodnje na godišnjoj razini', zaključuju analitičari RBA.

Ostvare li se njihove prognoze, 2015. bi bila druga godina zaredom kako proizvodnja raste. Lani je industrija ojačala 1,3 posto u odnosu na 2013., što je bio njezin prvi rast na godišnjoj razini, nakon pet godina neprestanog pada.