rat u ukrajini

Industrija oružja zatrpana, prihodi padaju: 'Nitko nije očekivao opći rat'

05.12.2023 u 17:28

Bionic
Reading

Unatoč golemom rastu potražnje za oružjem zbog rata u Ukrajini, industrija naoružanja lani je zabilježila pad prihoda od nekoliko milijardi dolara, objavio je Štokholmski međunarodni institut za istraživanje mira (SIPRI)

Izvješće SIPRI-ja otkrilo je da je ukupni prihod najvećih 100 proizvođača oružja iznosio 597 milijardi dolara u 2022. godini, što predstavlja pad od 3,5 posto u odnosu na 2021. godinu.

U isto vrijeme invazija Rusije na Ukrajinu - koja je započela 24. veljače 2022. godine - rezultirala je 'znatnim porastom potražnje za oružjem i vojnom opremom'.

SIPRI tvrdi da je razlog pada prihoda uglavnom pripisan vodećim američkim proizvođačima oružja - svi su oni među globalno najboljih 100, a doživjeli su pad prodaje od 7,9 posto u protekloj godini.

I dok su prihodi u drugim dijelovima svijeta, uključujući Aziju i Bliski istok, rasli, američki proizvođači nisu mogli pratiti taj rast, pozivajući se na poteškoće u proizvodnji uzrokovane problemima u lancu opskrbe i nedostatkom radne snage.

Bez obzira na usporavanje u SAD-u tijekom 2022., očekuje se da će nastavak potražnje zbog rata u Ukrajini potrajati, što mora rezultirati višim prihodima.

  • +8
Vojna industrija: Proizvodni pogoni njemačkog Rheinmetalla Izvor: Profimedia / Autor: Axel Heimken / AFP / Profimedia

'Brojne tvrtke koje se bave proizvodnjom oružja suočavale su se s poteškoćama u prilagodbi proizvodnje za rat visokog intenziteta', izjavila je Lucie Béraud-Sudreau, direktorica programa za vojne izdatke i proizvodnju oružja u SIPRI-ju.

'Međutim potpisani su novi ugovori, posebno za streljivo, što će rezultirati većim prihodima u 2023. i dalje', dodala je.

Najveći američki proizvođači Lockheed Martin i Raytheon Technologies doživjeli su pad prihoda u 2022. od 8,9 posto, odnosno 12 posto. Stariji analitičar SIPRI-a Nan Tian izjavio je da oba poduzeća 'počinju primjećivati priljev novih narudžbi povezanih s ratom u Ukrajini'.

  • +14
Tenkovi Abrams Izvor: Profimedia / Autor: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

'No zbog postojećih niskih zaliha tih tvrtki i poteškoća u povećanju proizvodnih kapaciteta, prihodi od narudžbi vjerojatno će se odraziti tek za dvije do tri godine', dodao je Tian.

Dok su američki proizvođači doživjeli smanjenje prihoda, ruske tvrtke koje se bave oružjem vjerojatno su više patile zbog čimbenika kao što su međunarodne sankcije potaknute ratom u Ukrajini i rastuća inflacija.

Izvješće SIPRI-ja uključivalo je podatke samo o dva ruska proizvođača oružja - Rosteca i United Shipbuilding Corporationa - koji su imali zajednički pad prihoda od 12 posto u 2022. godini.

SIPRI tvrdi da podaci iz drugih najpoznatijih ruskih tvrtki koje proizvode oružje i opremu za rat, kao što su Almaz-Antey i Tactical Missiles Corporation, nisu uključeni 'zbog smanjene transparentnosti'.