tržište kapitala

Indeksi blago ojačali, likvidnost i dalje niska

Bionic
Reading

Skromno trgovanje po pitanju likvidnosti nastavilo se i u novom trgovinskom tjednu. Ionako siromašna dionička likvidnost je u ponedjeljak dodatno oslabila, dok su dionički indeksi zaključili s pozitivnim predznakom

Oba indeksa, CROBEX, te njegova uža inačica indeks CROBEX10 su ojačali 0,3 posto, dok je širi tržišni indeks CROBEXplus kraj dana dočekao s rastom od 0,6 posto. Od sektorskih indeksa jedino je indeks prehrambenog sektora zaključio dan u negativnom teritoriju, s blagim minusom od 0,2 posto, dok je dobitnike predvodio indeks građevinskog sektora, koji je ojačao 1,2 posto.

Ukupno je protrgovano svega 3,2 milijuna kuna, pri čemu je jedino dionica Podravke s prikupljenih 672 tisuće kuna uspjela premašiti pola milijuna kuna prometa, ojačavši blagih 0,2 posto. Slijede ih dionice Valamar Riviere, koje su na prometu od 465 tisuća kuna oslabile 0,4 posto.Titula dobitnika dana je pripala dionici Hotela Maestral, koja je, nakon najave o namjeri istiskivanja manjinskih dioničara od strane većinskog vlasnika PND Strategije, uzletjela 22,2 posto, ali na prometu od svega 16 tisuća kuna. Dobre cjenovne izvedbe su imale i dionice Đuro Đaković Grupe, koje su porasle 7,1 posto, te dionice Auto Hrvatske, čija je cijena ojačala 4,1 posto. Na strani gubitnika, dionice Tankerske Next Generation, Optima Telekoma i Zagrebačke banke su oslabile redom 3,9 posto, 1,5 posto i 1,2 posto.

Dobitnik dana Hoteli Maestral +22,22% 330,00

Gubitnik dana Tankerska Next Generation -3,85% 50,00

CROBEX +0,26% 1.612,15


Više o kretanju tržišta kapitala pogledajte OVDJE.