NOVA BUŠOTINA

Ina traži naftu na polju kod Osijeka

03.12.2012 u 16:38

Bionic
Reading

Posljednjih mjeseci Ina je u kontinentalnoj Hrvatskoj otkrila dva nova nalazišta nafte, a na trećem traju istražni radovi na bušotini. Na dvjema bušotinama, Hrastilnici - 3 kraj Ivanić Grada i Đeletovcima - 1 zapad, u blizini Vinkovaca, potvrđeno je otkriće nafte. Na bušotini Antunovac - 1 kod Osijeka još traju geološka ispitivanja

U posljednje dvije godine Ina je naftu pronašla još na bušotini Selec - 1 kraj Ivanić Grada, čime planira povećati nisku domaću proizvodnju iz izvora u Hrvatskoj.

U Ini kažu da će fazu bušenja istražne bušotine Antunovac - 1 dovršiti u sljedećih mjeseci i da je riječ o dugotrajnim složenim radovima.

'Obzirom da se radi o izdvojenoj geološkoj strukturi s mogućim naftnim zasićenjem, što nosi veći
istražni rizik od onoga kada se istražuje u zoni postojećih naftnih polja u Istočnoj Slavoniji, vrlo smo umjereni u pogledu konačnog ishoda ove istražne bušotine', kažu u Ini.

Josip Mihaljević
, predsjednik Mjesnog odbora Tenja, predgrađa Osijeka, kaže da je lokalna zajednica zainteresirana za suradnju s Inom, pronađu li naftu. 'Trenutno se buši na privatnoj parceli, no pokaže li se potreba za proširenjem radova mi ćemo u tim investicijama dati svoj prilog kao lokalna zajednica', rekao je Mihaljević.

U Ini najavljuju da su s tri nove bušotine rezultat fokusa investicija na kontinentalnu Hrvatsku te da su u pripremi novi takvi projekti za sljedeću godinu.

Početkom ove godine kompanija je završila seizmička mjerenja na srednjem i južnom Jadranu, a nedavno je potpisan i ugovor o izgradnji dviju novih platformi na sjevernom Jadranu. Pokrenut je projekt EOR, radi povećanja iskorištenosti naftnih bušotina, koji će Inu stajati 500 milijuna kuna. U Međimurju čekaju na dozvole za razradne radove u koje planiraju uložiti 200 milijuna kuna.

Slavko Linić, ministar financija, u rujnu i ljetos oštro je kritizirao ovu kompaniju u većinskom vlasništvu mađarskog MOL-a i dijelom Republike Hrvatske, zbog pada domaćih ulaganja i proizvodnje, ionako nezamjetne u odnosu na ukupne kapacitete.

Optužio je upravu Ine da nema opravdanja za neulaganja u obnovu rafinerija, investiranje u naftna i plinska polja. 'Varaju se svi koji misle da Vlada ne može ništa samo zato što MOL ima više dionica od države', poručio je Linić.

Prema izvještaju za 2011. godinu Ina je u svoje dvije rafinerije, u Sisku i Rijeci, prerađivala nešto više od 4 milijuna tona nafte, a samo oko 15 posto od toga bilo je iz domaćih bušotina.