pomoć nakon katastrofe

Ina daje novčanu potporu zbog štete od potresa i radnicima u otkaznom roku

12.01.2021 u 12:51

Bionic
Reading

Svi radnici Ina Grupe, neovisno o tome jesu li u otkaznom roku, a pretrpjeli su materijalnu štetu uzrokovanu potresom, imaju pravo na potporu prema kolektivnom ugovoru, ističu u utorak iz Ine

Nakon što je skupina Ininih radnika na društvenim mrežama uz ostalo ustvrdila da su neki članovi poslovodstva Inine rafinerije u Sisku obavijestili radnike u otkaznom roku, kojima on istječe sredinom siječnja, da nemaju pravo na pomoć zbog štete nastale na njihovim stambenim objektima uslijed potresa, iz Ine su za Hinu rekli da to nije točno.

Iz Ine su odgovorili da su te tvrdnje "apsolutno netočne i zlonamjerne" te da "svi radnici Ina Grupe, neovisno o tome jesu li u otkaznom roku, a pretrpjeli su materijalnu štetu uzrokovanu potresom, imaju pravo na potporu prema Kolektivnom ugovoru".

"Ina Grupa je svjesna situacije u kojoj su se našli stanovnici Sisačko-moslavačke županije te oko 1000 naših radnika koji žive na pogođenom području. Upravo iz tog razloga Uprava kompanije je donijela odluku kojom se odobrava dodatan budžet od dva milijuna kuna za radnike Ina Grupe koji su iznimno pogođeni potresom te su pretrpjeli štetu. Uz to, kolektivni ugovori društava Ina Grupe imaju odredbe o isplati potpore radnicima za slučaj štetnog događaja na imovini u iznosu od 7.000 kuna. Za isplatu potpore potreban je zahtjev radnika, a za ostvarivanje prava na potporu mjerodavan je datum nastanka štete. Dodatno, kako bismo olakšali ostvarenje prava našim radnicima, rok za zaprimanje zahtjeva produljen je do 31. ožujka, 2021. godine iako kolektivni ugovori društava Ina Grupe propisuju rok od 30 dana", kažu u Ini.

  • +8
Čišćenje ruševina u Petrinji Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midžor

Podsjećaju uz ostalo i da je kompanija donirala 2,5 milijuna kuna novčane pomoći za obnovu, od čega će dio biti iskorišten za obnovu bolnice u Sisku, na raspolaganje stavila svoje vatrogasce te donirala više od 600 litara dezinficijensa, a obiteljima čiji su domovi stradali ustupila kontejnersko naselje i kamp kućice za privremeni smještaj.

Što se tiče dodatka za prehranu, kažu da se on primjenjuje od 1. siječnja 2021. godine pa će biti obračunat i isplaćen uz plaću za siječanj. Naime, skupina radnika je na Facebooku ustvrdila da su radnici u otkaznom roku ostali i bez dodatka za topli obrok od 400 kuna na mjesec.