REDOVNA OPSKRBA

Ina i MOL o osiguranju dodatnih količina plina iz uvoza

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 09.02.2012 01:02
  • Objavljeno 08.02.2012 u 18:56
Plin smrzavanje plinovod nestašica

Plin smrzavanje plinovod nestašica

Izvor: Reuters / Autor: reuters

Tijekom današnjeg dana ponovno je uspostavljena redovna opskrba plinom HEP-a, Rafinerije nafte Rijeka i Petrokemije, izvijestili su danas iz Ine čija je tvrtka Prirodni plin jučer kasno poslijepodne osigurala dodatne količine plina iz uvoza kojima će nadomjestiti privremeno smanjenu proizvodnju sa sjevernog Jadrana

'Uvoz je dogovoren iz Mađarske s punom podrškom MOL-a i uz sudjelovanje kompanija članica MOL Grupe. Pored količina koje su isporučivane tijekom proteklih dana za pokrivanje povećane potrošnje, ovim dogovorom osigurano je i dodatnih dva milijuna prostornih metara dnevno, što će u potpunosti nadomjestiti smanjenu proizvodnju sa sjevernog Jadrana', navodi se u priopćenju Ine i dodaje da je takva brza reakcija bila moguća zbog dostupnosti interkonektora (spojnog plinovoda) visokog kapaciteta između Hrvatske i Mađarske puštenog u rad prošle godine.

Taj je dogovor omogućio ponovno uspostavljanje redovne opskrbe plinom HEP-a, Rafinerije nafte Rijeka i Petrokemije tijekom današnjeg dana, navode iz Ine.

Napominju i kako je Prirodni plin uložio maksimalne napore kako bi dogovorio dodatni uvoz prirodnog plina s obzirom da na tržištu nema dovoljnih količina plina zbog povećane potrošnje u cijeloj Europi.

Ina je jučer objavila da je pad napajanja energijom na IKA A platformi privremeno zaustavio proizvodnju plina na šest od 16 platformi, zbog čega je proizvodnja s polja na sjevernom Jadranu smanjena sa 3,3 milijuna prostornih metara na dan na 1,3 milijuna kubika na dan.

Iz Ine ističu kako INAgip i dalje radi na otklanjanju tehničkih poteškoća.

I mađarski MOL danas je priopćio kako je isporuka plina Hrvatskoj dogovorena uz punu podršku Mola.

'Članice MOL Grupe, operater strateškog i komercijalnog skladišta plina MMBF i operater sustava za transport plina FGSZ, omogućili su isporuku do dva milijuna kubičnih metara u ovom tjednu. Ovako brzi odgovor bio je moguć zahvaljujući dostupnosti interkonekcije visokog kapaciteta otvorene prošle godine te brzoj reakciji MOL Grupe', ističu iz MOL-a.

'Kada nas je INA zamolila za pomoć, uopće nije bilo upitno da ćemo napraviti sve što možemo. Nema ništa prirodnije od toga da se oslanjamo jedni na druge u ovako teškim okolnostima', kaže Domokos Szollar, direktor međunarodnih komunikacija i upravljanja korporativnim brendom MOL Grupe.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi