ZANIMLJIVO DRUŽENJE

Ina: Aldott i Petrović susreli su se privatno

Ina aldott

Ina aldott

Izvor: Cropix / Autor: Admir Buljubasic / CROPIX

Na dan kada je započelo suđenje Ivi Sanaderu zbog provizije koju je dobio predajući upravljačka prava u Ini mađarskom Molu, u srijedu, 9. studenog na ručku su se u jednom poznatom restoranu na opatijskoj rivijeri našli aktualni šef Ine Zoltan Aldott i bivši član uprave Josip Petrović, kojeg se smatralo Sanaderovim čovjekom u Ini za 'deal s Molom'. Nakon smjene u Ini, Petrović je 'prešao' na stranu Zsolta Hernádija, čelnika Mola koji je također jedan od osumnjičenika u slučaju, no na žalost Sanaderovih odvjetnika, još nije ispitan. Iz Ine su nam potvrdili ručak svoga šefa u Plavom podrumu s Josipom Petrovićem, objašnjavajući da su susreli privatno
arhiva Business.hr

arhiva Business.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Josip Petrović

I bez korištenja sofisticiranih videonadzora u državici kakva je Hrvatska, ako posjetite neki luksuzniji restoran, vjerojatno ćete susresti nekog poznatog. Tako smo u srijedu, na dan kada je započelo suđenje bivšem premijeru Sanaderu zbog uzimanja provizije od čelnika Mola, u restoranu Plavi podrum u Voolsokom pokraj Opatije, svjedočili susretu aktualnog šefa Ine Zoltana Aldotta i Josipa Petrovića, bivšeg člana uprave kojeg mediji detektirali kao Sanaderova posrednika 'za deal s Molom'. Aldott i Petrović u jednom su trenutku napustili restoran zadržavši se petnaestak minuta u razgovoru na vološćanskoj rivi, da bi se potom vratili na ručak.

Mnogima je bilo iznenađenje da se Josip Petrović nije našao među svjedocima u Uskokovoj istrazi slučaja Ina-Mol. Mediji su izvještavali kako je Petrović jedini prisustvovao susretima bivšega hrvatskog premijera i šefa Mola Zsolta Hernádija, koji iako osumnjičen zbog podmićivanja bivšeg premijera, nije dao iskaz hrvatskom pravosuđu što Mađari obrazlažu kao zaštitu nacionalnog interesa. U Ini smo zamolili da nam prokomentiraju zbog čega su se sastali Josip Petrović i aktualni šef Ine Zoltan Aldott, je li se, i o kakvom se radilo poslovnom sastanku:

'Gospodin Zoltan Aldott bio je taj dan na skupu društva ekonomista u Opatiji. S Josipom Petrovićem našao se na privatnom ručku u Plavom podrumu, nije to bio nikakav poslovni sastanak. G. Petrović je bivši član uprave Ine i nije u nikakvom odnosu s našom kompanijom', kazala je za tportal Žana Goić, direktorica Sektora korporativnih komunikacija Ine.

Petrović je bio član uprave Ine od 2004. do 2011. godine, slovio je kao siva eminencijom te kompanije, iako je bio formalno podređena Tomislavu Dragičeviću, dugogodišnjem šefu Ine. Nakon što je smijenjen iz uprave, mediji su izvijestili da je postao Molov, odnosno Hernadijev konzultant, i problematiziralo se da su Mađari njegovim ekspresnim angažmanom prekršili ugovor. U svakom slučaju, prilično je bila neobična zamjena uloga s obzirom na to da ga je u upravu imenovao jedan dioničar, hrvatska Vlada, da bi nakon smjene pretrčao drugom dioničaru - Molu. Petrović ipak nije htio potvrditi da radi kao Molov savjetnik pravdajući se diskrecijom koju traže klijenti, a iz mađarske kompanije također su objašnjavali kako nemaju običaj otkrivati tko su im sve konzultanti.

Mediji su spominjali još jedan zajednički posao Sanadera i Petrovića, 'izručenja' Vladinih dionica Plive američkom Barru, Petrović je navodno bio 2006. u Veroni s Ivom Sanderom, Željkom Čovićem i Miomirom Žužulom, gdje se dogovarala prodaja hrvatske farmaceutske kompanije, danas zaboravljena korupcijska afera.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi