intervju: dietmar reindl (immofinanz)

Veliki posao na tržištu nekretnina: Austrijanci kupuju tvrtku poznatog hrvatskog poduzetnika za 80 milijuna eura! Prvi donosimo detalje

22.12.2021 u 10:59

Bionic
Reading

Hrvatsko tržište nekretnina i u pandemijskom razdoblju pokazuje neočekivanu živost. Za austrijski Immofinanz, hrvatsko tržište jedno je od ključnih. U ekskluzivnom intervjuu za tportal, Dietmar Reindl, predsjednik Uprave Immofinanza, najavljuje i veliku akviziciju na hrvatskom tržištu - preuzimaju tvrtku ENS d.o.o. u vlasništvu Zlatka Canjuge

Kakvi su planovi tvrtke Immofinanz za hrvatsko tržište?

U Hrvatsku, za koju smatramo da je jedna od ključnih država za daljnji rast naše kompanije, investiramo već duži niz godina, a jedna od zadnjih investicija ulazak je na tržište s našim maloprodajnim parkovima STOP SHOP 2018. godine. Na taj korak odlučili smo se zbog povratnih informacija koje smo dobivali od lokalnih zajednica, ali i naših zakupnika koji su se htjeli proširiti na hrvatsko tržište, a kojima je format STOP SHOP izrazito prikladan. Možemo to zahvaliti veličini gradova i potražnji stanovništva za nabavom best value for money potrepština u ugodnom ambijentu, ali i sadržajima poput kafića, igrališta i besplatnog interneta. Također, planiramo i dalje investirati u ovu atraktivnu zemlju. Napravili smo detaljne analize tržišta i lokacija koje su pokazale da među hrvatskom populacijom postoji visoka potražnja za decentraliziranim, lokalnim distributerima.

Saznali smo da se spremate dovršiti veliku akviziciju na hrvatskom tržištu. Možete li nam otkriti više detalja?

U našim tržišnim analizama usredotočili smo se na srednje velike gradove kako bismo lokalnom stanovništvu osigurali mjesto na kojem mogu pronaći sve što im je potrebno bez odlaska u velike gradove. Naše studije potvrdile su da postoji potreba za više od 20 maloprodajnih parkova u Hrvatskoj. Potaknuti tim saznanjima, odlučili smo osigurati 22 atraktivne lokacije za razvoj maloprodajnih parkova STOP SHOP, a nove građevinske lokacije akvizirane su putem uspješne suradnje s tvrtkom ENS d.o.o. u vlasništvu Zlatka Canjuge i Martine Novosel. Ukupna akvizicija iznosila je oko 80 milijuna eura.

Kakva vam je daljnja strategija za maloprodajne parkove STOP SHOP u Hrvatskoj?

Budući da maloprodajni parkovi imaju važnu ulogu u lokalnoj opskrbi, želimo donijeti iskustvo pristupačne kupovine u još više gradova. U idućih tri do pet godina planiramo investirati otprilike 250 milijuna eura kako bismo broj lokacija STOP SHOP-ova u Hrvatskoj povećali s trenutnih četiri na više od 20 lokacija. Spomenuti maloprodajni parkovi imat će više od 190.000 četvornih metara prostora za potencijalne zakupce te će otvoriti i do 5000 novih radnih mjesta za lokalno stanovništvo. A naravno, posao izgradnje ovih parkova bit će ponuđen lokalnim tvrtkama.

Aktivnosti tvrtke Immofinanz u maloprodajnom sektoru temelje se na brendu STOP SHOP za maloprodajne parkove. Možete li nam reći nešto više o svojoj strategiji?

Zbog naših maloprodajnih rješenja, jedan smo od vodećih pružatelja usluga na našim primarnim tržištima, a po pitanju maloprodajnih parkova zauzimamo vodeću poziciju diljem europskog tržišta. Razvili smo visoku razinu stručnosti u poslovanju, imamo dugoročna partnerstva s našim zakupnicima te težimo standardu najbolje usluge i kvalitete. Nismo usredotočeni na glavne gradove, već na organizaciju osnovne opskrbe u gradovima srednje i manje veličine. Zahvaljujući našem pozicioniranju u segmentu maloprodajne trgovine i visokoj razini standardizacije naših nekretnina, u mogućnosti smo ponuditi vrlo primamljive operativne troškove te cijene najma. Zahvaljujući tome, trgovci mogu postići dodane tržišne kapacitete uz visoku razinu prostorne produktivnosti, što im omogućava lakše nošenje s potencijalno težim ekonomskim prilikama.

Prema informacijama od 30. rujna 2021. godine, imovinski portfolio tvrtke Immofinanz imao je uknjiženu vrijednost od pet milijardi eura te je okvirno pokrivao 210 nekretnina i zemljišnih posjeda. Koja su vaša primarna tržišta te koliko je važna Jadranska regija, primarno Hrvatska i Srbija, u vašem portfoliju?

Naša središnjica nalazi se u Beču, a svoj portfelj nudimo u 11 zemalja, uključujući Hrvatsku, Njemačku, Poljsku, Mađarsku, Rumunjsku i Slovačku. Posljednjih godina pojačano smo investirali u Jadransku regiju, npr. uvođenjem STOP SHOP-a u Italiji 2021. godine. Trenutno se oko 10 posto našeg sveukupnog portfolija nalazi u Jadranskoj regiji.

Immofinanz planira otvoriti daljnje parkove STOP SHOP na području Hrvatske početkom 2022. godine. Možete li nam reći nešto više o tome?

Trenutno imamo četiri STOP SHOP-a u Hrvatskoj, točnije u Valpovu, Osijeku, Ludbregu i Našicama, a oni su vrlo popularni te su njihovi kapaciteti u potpunosti iznajmljeni. Uslijed pojačane potražnje zakupnika i kupaca, maloprodajni park u Ludbregu proširit će se za otprilike 3000 metara kvadratnih te će taj prostor, s novim maloprodajnim parkom veličine cca 7000 kvadratnih metara u Kaštelima, biti otvoren u prvoj polovici 2022. godine.

Što biste naveli kao komparativne prednosti Hrvatske kao maloprodajnog tržišta?

Hrvatsko tržište izrazito je obećavajuće, uz snažan povratak trenda gospodarskog rasta. Naše opsežno istraživanje tržišta pokazalo je da dostupne maloprodajne strukture s potrošačkom potražnjom i ponašanjem stvaraju značajan potencijal za ponudu pristupačne kupovine svim dobnim skupinama u manjim i srednje velikim gradovima.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Immofinanz

Istaknuli ste da su maloprodajni parkovi izrazito otporni na krize. Koji su glavni razlozi za to?

Pandemija nam je još jednom pokazala koliko su ljudima važni maloprodajni parkovi, a STOP SHOP-ovi su profitirali od direktnog pristupa pojedinačnim dućanima s parkirališta te njihovoj usmjerenosti na best value for money. Taj trend mogao se jasno iščitati iz visokog broja posjetitelja, ali i navika potrošača.

Spomenuli ste da će parkovi ispunjavati visoke standarde održivosti. Možete li to detaljnije pojasniti?

Kao velika tvrtka za nekretnine, svjesni smo odgovornosti koju imamo te već godinama nastojimo implementirati trendove održivosti u naše poslovne strategije. Stoga će se izgradnja i rad naših STOP SHOP-ova temeljiti na visokim standardima ESG. Ukupno 150.000 kvadratnih metara fotonaponske opreme bit će ugrađeno na lokacijama, čime će se uvelike povećati njihova vlastita proizvodnja obnovljive energije u skladu s našom novom strategijom nulte stope štetnih emisija - Net Zero Emission. U nastojanju da potičemo elektromobilnost u gradovima, omogućit ćemo opsežne stanice za punjenje električnih vozila na lokacijama STOP SHOP-ova. Uređenje zelenih područja koja okružuju maloprodajne parkove bit će usredotočeno na biološku raznolikost te će odražavati naše trenutne pilot-projekte za iskorištavanje servisne vode i stvaranje urbanih šuma.