pozitivni rezultati

Igrom do znanja: Hrvatski studio radi obrazovne video igre za američke đake

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Domaći studio za izradu video igara Exordium Games, osim što kreira vlastite video igre za komercijalno tržište, izrađuje i obrazovne video igre za učenike osnovnih i srednjih škola u Sjedinjenim Američkim Državama

HRVATSKI STUDIO IZRAĐUJE IGRE ZA AMERIČKE UČENIKE

'Sretni smo što imamo priliku izrađivati obrazovne video igre. Bavimo se kreativnim poslom, a kada imamo priliku vidjeti da naše igre pomažu učenicima u svladavanju gradiva, to nas čini posebno ponosnima.', kaže Andrej Kovačević, direktor tog domaćeg studija i dodaje kako su zahvalni što svojim radom mogu, osim zabave, učenicima pružiti alate s kojima će lakše i brže učiti. 'Iako smo tržišno orijentirani veseli nas kada možemo vidjeti da naš rad doprinosi upravo javnom interesu.', pojašnjava Kovačević.

Obrazovne video igre koje Exordium Games radi za đake u SAD-u dostupne su na web platformi preko koje učitelji i učenici imaju pristup stotinama obrazovnih materijala. Učitelji mogu birati koje video igre će učenici igrati na kojem satu razredne nastave. Video igre su koncipirane na način da mogu služiti kao uvod u određeno područje, kao upute ili kao procjena savladanog znanja. I učenici i učitelji imaju mogućnost ocjenjivati svaku video igru što služi utvrđivanju najboljih. Osim što se mjere ocjene, mjeri se i vrijeme koje su učenici provodili u igrama. Na taj način se jednostavno može utvrditi koje obrazovne video igre na platformi imaju najbolje ocjene te su najpopularnije među učiteljima i učenicima. Pored sustava ocjenjivanja samih igara, učitelji na raspolaganju imaju i pregled aktivnosti svog razreda te na jednostavan način imaju brzi uvid u svakog učenika, koliko materijala je savladao i njihove rezultate ispunjavanja testova znanja.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Exordium Games je izradio nekoliko desetaka obrazovnih video igara iz raznih područja. Trenutno pripremaju novi set igara koje pokrivaju teme nastavnog predmeta matematike za nekoliko razreda osnovne škole.

'Od preko stotinu različitih proizvođača obrazovnih video igara za američku platformu, kao poduzeće smo se našli u društvu onih s najboljim ocjenama i najčešće igranim naslovima na platformi. Vjerujem da to svjedoči kvaliteti i trudu koji ulažemo u digitalne obrazovne sadržaje', kaže Kovačević.

MJERLJIVI REZULATI

S obzirom da današnja djeca odrastaju u digitaliziranome okruženju te na raspolaganju imaju brojne interaktivne medije, ne čudi da obrazovne video igre pokazuju odlične rezultate. Sveučilište Vanderbilt provelo je istraživanje koje ukazuje na izvrsne mjerljive rezultate digitalnih obrazovnih sadržaja:

  • Poboljšani rezultati testiranja
  • Povišen angažman učenika
  • Proširen raspon pažnje učenika
  • Dokazana učinkovitost

Čak 92% posto učitelja koji su koristili platformu, a za koju je igre izrađivao i domaći studio, izjavilo je da će rado ponovno koristiti slične obrazovne video igre u nastavi zbog pozitivnih učinaka kod svojih đaka.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

VIDEO IGRE U HRVATSKOJ

U zadnje vrijeme svjedoci smo sve veće potpore koju javni sektor pruža djelatnosti izrade video igara. Donose se brojne mjere i provode aktivnosti koje za cilj imaju potporu djelatnosti razvoja video igara. Pregled nekoliko ključnih mjera:

  1. Novi Zakon o audiovizualnim djelatnostima uvrstio je video igre,
  2. Hrvatski audiovizualni centar je trenutno u postupku donošenja novog Pravilnika kojim će se omogućiti javno sufinanciranje razvoja i proizvodnje video igara,
  3. Inkubator PISMO provodi edukacije za izradu video igara, a uskoro će pokrenuti i proces inkubacije,
  4. Nedavno je u gradu Novskoj župan Ivo Žinić predstavio novi srednjoškolski kurikulum Tehničar za razvoj video igara,
  5. Nedavno je Hrvatski kvalifikacijski okvir odobrio financiranje projekta 'Edu4Games – Izrada standarda zanimanja i kvalifikacija te novih studijskih programa za područje dizajna i razvoja videoigara' na kojemu sudjeluje čak 5 hrvatskih fakulteta,
  6. Već dugi niz godina imamo sjajna događanja Reboot Develop i InfoGamer koji okupljaju brojnu domaću i stranu publiku i stručnjake vezane za video igre.

Zajednica domaćih proizvođača video igara nada se i mogućnosti uvođenja mjere poticanja ulaganja u razvoj, kako bi domaći studiji postali atraktivniji vanjskim investitorima te ostvarivali više međunarodnih suradnji.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!