SINDIKALNA PRIJETNJA

'Idući tjedan Vlada pada ili ostaje!'

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 15.03.2011 14:35
  • Objavljeno 15.03.2011 u 12:16
prosvjed, sindikati

prosvjed, sindikati

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Bruno Konjević

Ako niste znali, rat za novu Hrvatsku počeo je. Barem tako tvrde sindikalni čelnici koji su danas prezentirali samo dio svojih zahtjeva, u konačnici će ih biti čak 128, kojima će, najavljuju, pritisnuti ne samo sadašnju nego i buduću vlast. Cilj? Hrvatska u kojoj se živi kao u Skandinaviji

Prvi sindikalni test za Vladu problem je neisplate plaća i neuplate doprinosa. Ozbiljniji razgovori na tu temu započeli su u ponedjeljak na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća, a sada sindikalisti traže da vladajući do kraja idućeg tjedna iziđu s konkretnim mjerama te da se do 30. lipnja riješe problemi u onim tvrtkama gdje je rad bez plaće i doprinosa dugogodišnja praksa.

'Na ovome Vlada pada ili ostaje! Ako ne budemo  zadovoljni mjerama koje će nam ponuditi, idemo u prosvjed', poručio je Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Ostali 'urgentni' sindikalni zahtjevi su uklanjanje nelikvidnosti, smanjivanje kamatnih stopa, jače investiranje u gospodarstvo i poticanje osobne potrošnje.

Nakon toga na sindikalnoj listi su stvari koje traže dugoročnije i dublje reforme sve da se, nadaju se, potakne razvoj hrvatskog društva prema nordijskim društvenim modelima

Između ostalog, pod parolom 'obračunajmo se s pohlepom', traže novi porezni sustav jer, kako je to objasnio Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata: 'Nitko ne smije živjeti od imovine nego od rada!'

Tako sindikati zahtijevaju uvođenje poreza na ekstra imovinu i bogatstvo, oporezivanje kapitalne dobiti i dividende, povećanje poreza na nasljeđe, snažno oporezivanje plaća bogatih i porez na prihode od kamata. No predlažu i manje poreze za sav kapital koji se vraća u proizvodnju i smanjivanje fiskalnog opterećenja u bruto plaći.

Osim promjena u gospodarstvu, sindikalisti traže društvene i političke reforme. Od tog seta zahtjeva zanimljiv je prijedlog promjene izbornog sustava. Čelnici sindikalnih središnjica su za zabranu predizbornih koalicija, jer je dosadašnja praksa pokazala da se u Hrvatskoj koalicije sklapaju samo zbog vlasti i da se dokopa Sabora.

Predlažu uvođenje kombiniranog izbornog sustava za parlament tako da bi se pola zastupnika biralo neposredno od građana, a polovica dolazila sa stranačkih lista. Sve one koji ne izlaze na izbore sindikati bi penalizirali.

S gotovim programom 'Nova slika Hrvatske' sindikalisti će, najavili su, izići za desetak dana i u njemu će, kažu, ponuditi odgovor na pitanje kakvu oni Hrvatsku vide nakon izbora

Interaktivnu verziju programa postavit će i na web te pozivaju građane da tim putem daju svoje prijedlog i sugestije.

'S ovim ne izlazimo zbog naše osobne promidžbe. Nitko od nas neće biti na izbornim listama, već ćemo program ponuditi i Vladi i oporbi. Ovo je naš lakmus papir za sve političke stranke', rekao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, dajući tako na znanje da oni koji podrže sindikalne zahtjeve mogu se nadati i njihovoj podršci na izborima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi