PRIVATIZACIJA

Idući četvrtak natječaji za brodogradilišta

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 07.07.2009 15:42
  • Objavljeno 07.07.2009 u 15:40
brodogradilište

brodogradilište

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Vlada bi idući četvrtak, 16. srpnja, mogla raspisati natječaje za privatizaciju šest 'državnih' brodogradilišta te potpisati sporazume s brodogradilištima o naknadi za izdvajanje pomorskog dobra iz njihovog temeljnog kapitala, izjavio je u stanci razgovora s upravama brodogradilišta i sindikatima državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Leo Begović.

Na današnjim sastancima s upravama i sindikatima, vode se razgovori o pojedinostima tekstova natječaja i o ustrojavanju povjerenstva koje će preporučiti Vladi najpovoljnije ponude, rekao je Begović.

Kako je rekao, brodogradilištima su danas poslani prijedlozi sporazuma o naknadi za izdvajanje pomorskog dobra iz temeljnog kapitala, a njihovo očitovanje očekuje se najkasnije do idućeg utorka, dok bi sporazumi mogli biti potpisani do idućeg četvrtka.

Njihovo potpisivanje, naglasio je Begović, nije uvjet za raspisivanje natječaja jer se oni mogu sklopiti do 15. travnja 2010. godine dokad je rok za predaju financijskih izvještaja za ovu godinu.

Begović kaže da Vlada u postupku privatizacije želi zaštititi brodogradilišta od ulaska špekulativnog kapitala, zadržati brodograđevnu djelatnost, ispuniti obveze prema Europskoj komisiji te očuvati svih 12 tisuća radnih mjesta.

Naglašava kako nije moguće da kupac brodogradilišta za nekoliko godina prestane proizvoditi brodove i započne drugu djelatnost jer se u natječajima inzistira na najmanje petogodišnjem poslovnom planu kao i na restruktuiranju u maksimalnom razdoblju od pet godina. Uz ulaganja u tehnološku obnovu, to su uvjeti koje mogu ispuniti samo ponuđači koji se namjeravaju baviti brodogradnjom, kaže Begović.

K tome dodaje da su površine na kojem su brodogradilišta definirane Zakonom o lukama, koji kaže da se na tim površinama može odvijati isključivo brodograđevna djelatnost.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi