KRIZA NA IT TRŽIŠTU

I Vemil propada zbog loših odluka

vemil_radnici5-271009

vemil_radnici5-271009

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Vlado Kos

Da se nešto neobično događa u tvrtki Vemil, primijetilo se i puno prije incidenta u Osijeku u utorak, a već ovoga ljeta police su doslovce zjapile prazne, dok su se pojedine poslovnice zatvarale po cijeloj Hrvatskoj

ZAGREB - Da se nešto neobično događa u tvrtki Vemil, primijetilo se i puno prije incidenta u Osijeku u utorak, a već ovoga ljeta police su doslovce zjapile prazne, dok su se pojedine poslovnice zatvarale po cijeloj Hrvatskoj.

Situacija u Vemilu pomalo je slična onoj u HG Spotu, a kao i tamo, tako su i u Vemilu problemi počeli kada su na čelo tvrtke došli novi ljudi koji su, prema navodima zaposlenih, donijeli cijeli niz loših poslovnih odluka. Bespotrebno su se, kažu, otvarale nove trgovine i ulagalo se u neke druge biznise, poput poslova s nekretninama.

S druge strane se, tvrde, zanemarila osnovna djelatnost, nisu se opskrbljivali dućani i kupci su prestali dolaziti. Sve se to poklopilo s krizom i općenitim padom prodaje IT opreme i uređaja, a u međuvremenu su profitirale manje trgovine koje se uglavnom baziraju na internet prodaji.

'Kriza u poslovanju HG Spota i Vemila u izravnoj je vezi s padom potražnje općenito za IT uređajima, a pod posebno jakim pritiskom je trgovina. Mislim da je ova recesija ujedno provjera imuniteta IT tvrtki na tržištu.

Pri tome, ako neke koje se bave isključivo trgovinom opreme i propadnu, tržište će se prilagoditi i onim agilnijima će moguće biti i bolje, primjerice onima koje posluju kroz web shop i imaju mnogo manje ulazne troškove. ICT sektor nije imun na ovo gospodarsko stanje, tako da su posebno izložene manje tvrtke, koje su ovisne o nekoliko ključnih partnera', ističe Hrvoje Sagrak, predsjednik Udruge informacijsko-komunikacijskih djelatnosti u HUP-u.

Oni koji su se prilagodili novoj situaciji i orijentirali se na web prodaju, poput Linksa, u ovom trenutku stoje i više nego dobro, ali i oni koji sami proizvode uređaje i opremu, kao što je primjerice M San.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!