POSLOVNI KRAH

I u Monteru mjesecima čekaju plaću od Orešara

10.02.2011 u 15:26

Bionic
Reading

Nakon incidenta u Jadrankamenu u Pučišću na Braču i protesta radnica Uzora u Splitu, javnost se bolje upoznala s kolateralnim žrtvama poslovnog kraha Brune Orešara. Sve je počelo problemima u resortu Novi, da bi se nakon toga otvorila prava 'crna jama' problema koji će vjerojatno završiti stečajevima. Jedna od žrtava o kojoj nije do sada bilo puno riječi u medijima je i splitska tvrtka Monter u Orešarovom vlasništvu

Upravna zgrada te tvrtke za projektiranje s odličnim poslovnim referencama i dugom tradicijom smještena je preko puta zgrade tvrtke Uzor na glavnoj splitskoj prometnici Poljičkoj cesti. Radnici Montera, kao i djelatnici Uzora, nisu primili plaću već pola godine.

Velika upravna zgrada Montera sada je većim dijelom u najmu, ima tu prodavaonica tuševa i kada, osiguranja Helios i Alianz, Hypo banka, apoteka i poneki ured. U tvrtki s više od stotinu zaposlenih nemaju sindikalnog povjerenika, a nitko od rukovodećih ljudi nije želio razgovarati o situaciji. Samo su nam poručili da su oni svi zajedno monteraši već 25-30 godina i da će se oni sami izboriti za svoja prava.

'Možete samo poručiti javnosti da mi znamo i možemo kvalitetno raditi, pa ako je neko zainteresiran, mi smo na raspolaganju', izjavio nam je jedan od sugovornika u upravnoj zgradi.

Imajući u vidu stanje poslovnog carstva 'dvorskog' tenisača Brune Orešara, optimizam monteraša ne izgleda realan. Nekretnine tvrtke su odavno već opterećene hipotekama, a novac se isisavao u projekt resort Novi koji je doživio debakl.