NOVI UDARAC

I obitelj Agnelli seli poslovanje iz Italije

06.09.2016 u 10:19

Bionic
Reading

Poznata talijanska tvrtka Exor holding, u vlasništvu obitelji Agnelli, seli se iz Italije, javlja agencija Bloomberg i ocjenjuje da takva odluka nije mogla doći u gorem trenutku za premijera Mattea Renzija

'Prvo je otišao Fiat, a onda Ferrari. U subotu je obitelj Agnelli, neupitni simbol talijanske industrijske moći, odlučila na sastanku dioničara preseliti Exor holding u Nizozemsku, raskidajući sve veze s Torinom, gdje je 1899. osnovana tvornicu automobila Fiat', piše Bloomberg.

Dok aktualni šef tog investicijskog holdinga John Elkann poriče da je odluka vezana uz sve lošije uvjete poslovanja u Italiji, poslovni ljudi se pitaju ima li Renzi snage zadržati i privući investitore.

Preseljenje sjedišta Exora podrazumijeva premještanje malog broja poslovnih pozicija u Nizozemsku, a većina Fiatovih i svi Ferrarijevi automobili i dalje će se izrađivati u Italiji. Simbolika ovakve odluke došla je u jako lošem razdoblju za Renzijeve reforme. Za oko dva mjeseca Talijani će glasati na referendumu o mjerama kako bi vlada u zemlji ostala stabilna, dodaje Bloomberg.

'Zabrinjavajuće je to što Agnellijevi napuštaju Italiju', izjavio je Ricardo Illy, predsjednik kompanije za proizvodnju kave Grupo Illy, u jednom intervjuu na forumu Ambrosetti u gradiću Cernobiju, na talijanskom jezeru Como.

Iako Renzi nastoji olakšati regulativu za poslovanje i reformirati vladu, 'to još uvijek nije dovoljno da zadrži holding kompanije, poput ove u vlasništvu obitelji Agnelli', rekao je on.
Predsjednik Fiat-Cryslera, Elkann (40), tvrdi kako je ovaj potez prirodni slijed razvoja grupe i da je daleko od prekida veza s Italijom u kojoj kompanija ima investicijske planove glede tvornice automobila i novog stadiona za nogometni klub Juventus.

'U Nizozemskoj je sjedište najvećeg dijela imovine Exora pa je ovaj potez evolucija kako bi se pojednostavila korporativna struktura', izjavio je Elkann, potomak osnivača Fiata, nakon sastanka dioničara koji su se posljednji puto kupili u Torinu u zdanju Lingotto iz 1920., bivšoj tvornici automobila koja na krovu ima kružnu stazu.