YOSHIO TAMURA

I japanski veleposlanik navija za rez u javnom sektoru

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 01.07.2011 08:52
  • Objavljeno 01.07.2011 u 08:47
Japanski veleposlanik Yoshio Tamura

Japanski veleposlanik Yoshio Tamura

Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanović

Oporavak u Hrvatskoj otežavaju strukturni problemi, a rješenje je u općoj administrativnoj reformi, istaknuo je japanski veleposlanik u Hrvatskoj Yoshio Tamura na jučerašnjem javnom predavanju u organizaciji financijsko-poslovnog mjesečnika Banka.

Hrvatsku gospodarsku stvarnost karakterizira spori oporavak BDP-a i visoka nezaposlenost, upozorio je japanski veleposlanik u Hrvatskoj, izvijestili su iz Banke.

Kako je naglasio, jasno je kako se dio uzroka problema odnosno krize, nalazi u cikličkom kretanju gospodarstva, ali u hrvatskom je slučaju riječ i o brojnim strukturnim problemima koji otežavaju oporavak.

Kako bi se ti strukturni problemi što prije riješili, veleposlanik Tamura predlaže sveopću administrativnu reformu, odnosno smanjenje javnog sektora. Nužna je i industrijska reforma - pokretanje gospodarstva zasnovanog ne samo na uslužnom već i na proizvodnom sektoru pri čemu je veliku ulogu dao otvaranju tržišta, prenosi Banka.

"Hrvatski prometni položaj je izuzetno loše iskorišten", smatra veleposlanik Tamura te navodi primjer japanske tvrtke Toyota koja za transport vozila u Europu koristi slovensku luku Kopar zbog bolje željezničke povezanosti.

Govoreći o situaciji u Japanu nakon katastrofe koje su zadesile tu zemlju u ožujku ove godine, kada je razorni potres odnosno tsunami koji je uslijedio prouzročio smrt 15.000 osoba, a 7.000 ih se još uvijek smatra nestalima, istaknuo je da je u takvim situacijama najvažnija solidarnost.

Istaknuo je kako su japanske vlasti svakodnevno izvještavale, a i još uvijek to čine, o razini radijacije u atmosferi i u hrani iz nuklearne Fukushima oštećene u potresu i tsunamiju. Ukoliko mjerenja prijeđu dopuštene razine, određena se hrana povlači iz prodaje.

Vladin je cilj također utvrditi je li do katastrofe u nuklearnoj elektrani Fukushima došlo zbog prirodne nepogode ili je uzrok ljudska pogreška. Rezultat ove istrage znat će se vjerojatno u drugoj polovini sljedeće godine.

Naveo je kako su ovom nepogodom bile su pogođene brojne kompanije, a 60 posto njih se već oporavilo.

Potaknuti posljednjom katastrofom, Japanci pomno promišljaju svoju energetsku budućnost, kazao je. Sada se otprilike 30 posto potreba za energijom podmiruje iz nuklearnih pogona (50 nuklearnih elektrana), a isti postotak donosi i energija prirodnog plina i ugljena. Tek 10 posto potreba Japan zadovoljava iz obnovljivih izvora te je želja vlasti podići njihov udjel na 20 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi