BEZ OBZIRA NA RECESIJU

I dalje potreba za menadžerima

03.02.2009 u 13:45

Bionic
Reading

Novi pregled trendova u zapošljavanju, koji sadrži podatke iz 23 zemlje diljem svijeta pokazuje da je Hrvatska jedna od zemalja gdje razine zapošljavanja pokazuju da je tržište radne snage u segmentu profesionalnog i rukovodećeg kadra i dalje u dobrom stanju

'Global Snapshot' istraživanje agencije za zapošljavanje Antal International, provedeno u prosincu 2008. obuhvatilo je preko 2700 kompanija u Europi, Africi i Aziji, s pitanjem zapošljavaju li trenutno na profesionalnoj i managerskoj razini, namjeravaju li zapošljavati u nadolazećem tromjesečju, te otpuštaju li trenutno zaposlene i namjeravaju li otpuštati u iduća tri mjeseca.

U Hrvatskoj, 58% ispitanih kompanija trenutno zapošljava profesionalce i managere, te namjeravaju zapošljavati u sljedećem tromjesečju. Ove brojke su čak nešto više u odnosu na prošlo istraživanje provedeno u rujnu 2008. kada je 41% kompanija tražilo nove managere, a 55% je to namjeravalo učiniti u sljedećem tromjesečju. Međutim, u prošlom pregledu niti jedna ispitana kompanija nije namjeravala otpuštati, dok sada 10% otpušta ili namjerava otpustiti zaposlenike na tim razinama.

'Dok su prognoze i dalje dobre, te se i dalje predviđa potreba za zapošljavanjem novih kadrova, još uvijek brojni poslodavci iznose da su suočeni sa nedostatkom kvalitetnih stručnih i menadžerskih kadrova u Hrvatskoj, osobito u visoko razvijenim tehničkim područjima, kao što su IT i inženjering' kažu Nina Anđal i Sanja Novačić, direktorice Antalovog ureda u Hrvatskoj.

Trendovi i stanje u zapošljavanju značajno variraju na području istočne i srednje Europe. Na primjer, 50% poslodavaca u Mađarskoj očekuje da će zapošljavati u sljedećem tromjesečju, što pokazuje smanjenje u odnosu na 59 % iz prošlog razdoblja. U Bugarskoj je uočeno još veće smanjivanje, od 89% u prošlom pregledu na samo 28% u ovom tromjesečju. Poljska također bilježi pad sa 63% na 54%, međutim, Rumunjska iskazuje porast zapošljavanja sa ranijih 37% na 54%.

Dok neke zemlje Zapadne Europe iskazuju značajan pad u zapošljavanju (Velika Britanija, Španjolska, Italija), primijećen je čak i porast aktivnosti u zapošljavanju u Njemačkoj koja je ozbiljno pogođena recesijom, te u Nizozemskoj

Izgleda da se i zemlje s do sada najvećim stopama rasta, kao Indija i Kina, suočavaju sa značajnim usporavanjem zapošljavanja.