troši se

I bez APN-a: Hrvati na stambene kredite potrošili čak 895 milijuna eura više nego lani

06.06.2023 u 17:57

Bionic
Reading

Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti banaka institucionalnim sektorima iznosili su na kraju travnja 41,9 milijardi eura, što je povećanje za 275,5 milijuna eura ili 0,7 posto na mjesečnoj razini i tri milijarde eura ili 7,8 posto u odnosu na travanj 2022.

Na godišnjoj razini trend rasta ukupnih kredita traje od veljače 2022., a dvoznamenkaste stope rasta bilježe se od svibnja prošle godine. Na mjesečnoj razini ukupni krediti nastavljaju trend blagog rasta od kraja 2022. godine (na osnovi stanja).

Prema podacima središnje banke, na osnovi transakcija, krediti domaćim sektorima porasli su u travnju za 0,4 milijarde eura ili 1,1 posto u odnosu na ožujak. Rast ukupnih kredita domaćim sektorima na godišnjoj se razini blago ubrzao, s 9,5 posto u ožujku na 9,6 posto u travnju.

Rast kredita nefinancijskim poduzećima blago se usporio (s 15,4 posto u ožujku na 15,2 posto u travnju), a rast kredita stanovništvu nastavio se ubrzavati (sa 6,0 posto na 6,3 posto), prije svega kao odraz ubrzavanja rasta gotovinskih nenamjenskih kredita (s 4,3 posto na 5,0 posto), uz manje izraženo ubrzavanje rasta stambenih kredita (s 9,6 posto na 9,8 posto).

Na osnovi stanja, promatrano po sektorima, krediti nefinancijskim poduzećima ukupnog iznosa 14,3 milijarde eura porasli su za 252,1 milijun eura ili 1,8 posto na mjesečnoj razini. Godišnja stopa rasta nastavila je usporavati treći mjesec zaredom, a u travnju se spustila na 14,9 posto (+ dvije milijarde eura) u odnosu na 15,2 posto zabilježenih u ožujku 2023.

Na godišnjoj razini, rast kredita za obrtna sredstva usporio je na 6,4 posto (+263,6 milijuna eura), što je 0,7 postotnih bodova manje u odnosu na godišnju promjenu u ožujku. Krediti za obrtna sredstva na kraju travnja iznosili su 4,4 milijarde eura, a na mjesečnoj razini porasli su za 1,8 posto ili 78,9 milijuna eura, najsnažnije od srpnja prošle godine.

  • +6
Stanogradnja u Šibeniku Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Istovremeno su krediti za investicije zabilježili rast za 35,9 milijuna eura ili 0,6 posto u odnosu na ožujak, a iznosili su na kraju travnja 5,6 milijardi eura, pri čemu je godišnja stopa rasta usporila s 13,6 posto u ožujku na 11,3 posto u travnju (+573,5 mil. eura). Prema navodima iz HNB-a, najviše su rasli krediti u djelatnosti prijevoza i skladištenja.

S druge strane, krediti kućanstvima s iznosom od 20,3 milijarde eura skromno su porasli u odnosu na ožujak (+0,6 posto ili 119,2 mil. eura), a u odnosu na travanj 2022. rast je iznosio 1,1 milijardu eura ili 5,8 posto. Promatrano prema strukturi, stambeni krediti, na koje se odnosi gotovo polovica ukupnih kredita plasiranih kućanstvima, s iznosom od 10 milijardi eura, na mjesečnoj su razini ostvarili rast od 0,4 posto ili 36,7 milijuna eura. U odnosu na travanj prethodne godine stambeni krediti porasli su za 894,7 milijuna eura ili 9,6 posto.

Druga najveća stavka, gotovinski nenamjenski krediti, s udjelom od 36,7 posto u ukupnim kreditima kućanstvima i iznosom od 7,4 milijarde eura, zabilježili su mjesečni rast od 0,9 posto (+68,1 milijun eura) te rast na godišnjoj razini od 3,9 posto (280,6 milijuna eura).

Krediti općoj državi, od kojih se glavnina (86,6 posto) odnosi na kredite središnjoj državi, na kraju travnja iznosili su gotovo sedam milijardi eura. Uz povećanje u odnosu na travanj prošle godine za 103,7 milijuna eura (+1,5 posto), u odnosu na ožujak zabilježen je pad za 105,2 milijuna eura ili 1,5 posto.

Pri tome se većina kredita središnjoj državi odnosila na one dugoročne (s dospijećem višim od pet godina).

'Ubrzanje rasta gotovinskih nenamjenskih kredita može zrcaliti povećanu potrebu financiranja tekuće potrošnje u okružju ustrajnih inflatornih pritisaka, kao i očekivanja o rastu kamatnih stopa. U nastavku godine može se očekivati i snažniji rast stambenih kredita uslijed početka provedbe novoga kruga subvencioniranja stambenih kredita sredinom ožujka. Rast bilježi i kreditiranje nefinancijskih poduzeća, a prema namjeni kredita, u odnosu na ožujak porasli su i krediti za obrtna sredstva i za investicije. Usporavanje godišnje stope rasta kredita nefinancijskim poduzećima odraz je i već snažnog rasta promatranih kredita u ožujku godinu ranije. U idućim mjesecima očekujemo da će se nastaviti sužavati razlika između godišnje stope rasta ukupnih kredita i inflacije', zaključuju analitičari Raiffeisen banke.