Istraživanje BCG-a:

Ovo je 50 najinovativnijih kompanija u svijetu, pogledajte tko predstavlja Europu

05.06.2023 u 21:52

Bionic
Reading

Prema studiji Boston Consulting Groupa (BCG), koju je na uvid dobio samo njemački WirtschaftsWoche, Apple je najinovativnija svjetska tvrtka

Analitičari BCG-a proglasili su Apple najinovativnijom kompanijom i prije otkrivanja svojih naočala za mješovitu stvarnost, koje bi mogle donijeti revoluciju u svijetu tehnologije. U studiji, koja se provodi od 2003. među tisuću inovacijskih menadžera diljem svijeta, analitičari u obzir uzimaju i poslovne rezultate kompanija, tj. povrat na inovacije, po čemu je Apple neprikosnoven.

Među pedeset najinovativnijih kompanija svijeta nekoliko ih je i iz Njemačke. Tako se Siemens drži na visokom desetom mjestu, što je napredak od deset mjesta u odnosu na godinu ranije.

Farmaceut BioNTech, koji se proslavio suradnjom s Pfizerom na proizvodnji cjepiva protiv koronavirusa, nalazi se na 23. mjestu poretka, dok je Bosch 37., a Mercedes na 43. mjestu. U društvo 50 najinovativnijih progurao se i BMW te je zauzeo 49. mjesto.

Njemačka, drugim riječima, ima pet od 11 europskih predstavnika na ljestvici, a neprikosnoveni lider po pitanju inovacija su Sjedinjenje Američke Države, iz kojih dolazi svaka druga najinovativnija kompanija svijeta. Nisu loši ni Kinezi te su na listu ugurali čak osam svojih kompanija.

Gotovo svaka četvrta kompanija na listi bavi se ili internetom ili računalnom tehnologijom: Amazon, Alphabet i Microsoft drže drugo, treće i četvrto mjesto. Zanimljivo, 61 posto kompanija s liste 50 najboljih ove godine uložit će više u umjetnu inteligenciju nakon pomame koju je izazvao bot ChatGPT.